BRUSSEL - Bij de verkiezingen van 10 juni komen 8 partijen in alle Vlaamse kieskringen op. Het gaat om CD&V/N-VA, sp.a/Spirit, Open Vld, Vlaams Belang, Groen!, Lijst Dedecker, PVDA+ en CAP. Er zijn in het algemeen meer Franstalige lijsten dan Vlaamse.
De kandidatenlijsten worden maandagavond voorlopig afgesloten. De komende dagen kan er nog aan gesleuteld worden, maar donderdag gaan de boeken definitief dicht.

Hoe de lijsten er definitief zullen uitzien, is pas donderdag duidelijk. Dan sluiten de hoofdbureaus de kandidatenlijsten af. Wel al zeker is welke partijen er in de verschillende kieskringen meedingen naar de gunst van de kiezer.

In het Nederlandstalige kiescollege voor de Senaat komen 10 lijsten op. Naast de al geciteerde acht formaties gaat het ook om NEE en Stijn, een eenmanspartij waar volgens de Gazet van Antwerpen de Antwerpse journalist Stijn Tormans achter zit. De Franstaligen hebben voor de Hoge Vergadering de keuze uit 11 partijen.

Voor de Kamer in Antwerpen werden 9 lijsten ingediend. Het echte kleine broertje daar is NP-FN, de Vlaamse vleugel van het Front National.

Ook in Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven zijn er 9 lijsten. In die kieskringen neemt de unionistische BUB (Belgische Unie - Union belge) deel aan de verkiezingen. Dat is ook het geval in Limburg in West-Vlaanderen. Die provincies hebben elk nog een andere vreemde eend in de bijt. Voor Limburg gaat het om PLURALIS, voor West-Vlaanderen om VITAL, de partij van Vital Huyghebaert, die net zoals in 2003 en 2004 aan de start komt. In Oost-Vlaanderen komen alleen de acht partijen op die ook in alle andere kieskringen op het stembiljet staan.

In Brussel-Halle-Vilvoorde zijn er in totaal 22 lijsten, evenveel als er zetels te verdelen zijn. Naast de 9 Vlaamse gaat het om 13 puur Franstalige partijen. BUB en PTB-PVDA+ zijn tweetalige lijsten.

Franstalige Belgen hebben in het algemeen meer keuze dan hun Vlaamse landgenoten. Zo zijn er in Namen 12 lijsten, in Waals-Brabant 14 lijsten en in Henegouwen en Luik zelfs 17 lijsten. Enkel in Luxemburg dienen zich maar 10 partijen aan.