BRUSSEL - In Brussel zijn volgens de politie vanmiddag 1.200 mensen bijeengekomen op de Madouplaats in Sint-Joost-ten-Node, voor de zetel van het Vlaams Belang. Ze brachten hulde aan de slachtoffers die donderdag werden neergeschoten in Antwerpen.
De betogers kwamen op tegen wat ze de gevaarlijke politiek van extreem-rechts noemen. 'Het Vlaams Belang doodt', was een van de slogans in deze hoofdzakelijk Franstalige betoging.

De betoging was niet aangevraagd maar verliep zonder incidenten. Er werd gestart met een minuut stilte op het Madouplein, en vervolgens ging het richting het Centraal Station, waar opnieuw een minuut stilte werd gehouden.

In de manifestatie werden vertegenwoordigers van de grote Franstalige partijen opgemerkt, evenals vele mensen zonder papieren. Zij vrezen de ,,politiek van uitsluiting en racisme''.

Volgens Diop Alioune, voorzitter van de Senegalese vereniging van Brussel, is het Vlaams Belang ,,indirect verantwoordelijk'' voor de twee doden en de gewonde. ,,Dit kind van 18 is het product van het Vlaams Belang. Hij is opgevoed in een gezin waar de haat werd beleden.'' De familie van de moordenaar heeft jarenlange banden met het Vlaams Belang/Blok, zijn tante is parlementslid voor de partij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in