,,Skinheads en neonazi's niet welkom bij Belang''
MECHELEN - Het Vlaams Belang heeft vanmiddag op zijn congres in Mechelen een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij in Antwerpen en van zinloos geweld in het algemeen. ,,Maar niemand heeft het recht deze misdaad 'moreel' in onze schoenen te schuiven'', zei voorzitter Frank Vanhecke.
Vanhecke stelde dat het Vlaams Blok en Vlaams Belang in zijn bijna dertigjarige geschiedenis ,,steeds elke vorm van geweld fundamenteel afgewezen en verworpen heeft''. Hij omschreef de schietpartij als ,,de vreselijke moordpartij van een geïsoleerde gek''.

De Vlaams Belang-voorzitter had kritiek op de politieke tegenstanders ,,die vandaag van ons pleidooi voor het recht op zelfverdediging voor eerlijke mensen tegen zware criminelen, of van onze aanklacht tegen de laksheid van de staat die slachtoffers aan hun lot overlaten en misdaden ongestraft laten, misbruiken''. Ze gebruiken het immers als ,,een alibi om het Vlaams Belang gerechtelijk te vervolgen en ons de partijfinanciering af te nemen''.

Premier Guy Verhofstadt moest het zwaar ontgelden omdat hij reeds uitspraken over de schietpartij in Antwerpen deed ,,voor de lichamen van de slachtoffers van de straat waren weggehaald''. Hij toonde zich volgens Vanhecke eerder een pyromaan dan een staatsman.

Filip Dewinter deed nog een oproep tot de militanten om kalm, waardig en sereen te blijven, geen olie op het vuur te gooien of partijpolitieke spelletjes te spelen. Hij stak de hand uit naar iedereen die wil werken aan een ,,veilig en leefbaar'' Vlaanderen.

Weblog Verstrepen

Frank Vanhecke reageerde eerder op de dag al op de oproep van zijn partijgenoot en Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen. Die had op zijn weblog opgeroepen om extremisten binnen de partij aan de deur te zetten. ,,Skinheads en neonazi’s zijn al lang niet welkom in de partij'', zei Vanhecke.

Verstrepen schreef gisteren: ,, Ik verwacht morgen dat de partij een signaal geeft en de extreme elementen van zich afstoot. Ik verwacht een statement. Dat de brede volkspartij het Vlaams Belang géén baat heeft bij extremisten. Dat dergelijk tuig beter hun rugzak inpakt en niet in onze buurt komt.''

Het Vlaams parlementslid is ook niet van mening dat zijn partij verantwoordelijk is: ,,Een dergelijk zondebokverhaal is unfair. Zonder het Belang zal dit de agressie niet wegnemen.'' Ook Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke wees elke verantwoordelijkheid van de hand. ,,Wij hebben altijd geweld veroordeeld. Wij hebben nooit politieke tegenstanders uitgescholden. Wie denkt dat wij nu gaan zwijgen over samenlevingsproblemen heeft het verkeerd voor''.

Voortdurend vijandbeeld

Het Vlaams Belang is niet rechtstreeks verantwoordelijk voor wat is gebeurd, maar is wel een ,,element van de cocktail'' door het voortdurende vijandbeeld dat de partij creëert, stelde Antwerps CD&V-gemeenteraadslid Ergun Top in het politiek debat in De Zevende Dag. De CD&V’er verwees ook naar propaganda en campagnes van de partij, zoals die van enkele jaren terug met de bokshandschoen. ,,Sommige mensen trekken daar andere conclusies uit'', zei hij.

VLD-voorzitter Bart Somers zei vrijdag nog dat het Vlaams Belang een verpletterende verantwoordelijkheid draagt voor het creëren van een vijandbeeld. Ook vandaag hekelde hij de toon waarop de partij altijd spreekt over allochtonen. ,,Ik zou in publicaties of op congressen graag eens iets positiefs horen over allochtonen''.

Fouad Ahidar, Brussels parlementslid van Spirit, vindt dat de partij zich moet excuseren. ,,Nu heeft het Vlaams Belang het over een psychopaat, maar als de dader een allochtoon is, is heel de gemeenschap verantwoordelijk''. De Spirit-politicus wil zelfs dat een discussie wordt opgestart over een verbod op het Vlaams Belang.

,,Rol van Vlaams Belang vergelijkbaar met die van wapens''

Gerechtspsycholoog Geert De Bruecker - die de moordpartij omschreef als een spree killing - vergeleek de rol van het Vlaams Belang met die van wapens. Ze zijn niet de oorzaak, maar door het feit dat ze er zijn en vrij verkrijgbaar zijn, konden de moorden worden gepleegd.

Zonder het klimaat dat het Vlaams Belang creëert, was de moord ook niet mogelijk geweest, klonk het. ,,Mensen worden wat racistischer omdat ze het elke dag inademen'', voegde strafpleiter Jef Vermassen eraan toe.

Volgens Hatim El Sghiar van het interculturele forum Kif Kif probeert het Vlaams Belang racisme respectabel te maken, ,,maar het blijft racisme''. Net zoals met steaming gebeurde na de dood op Joe Van Holsbeeck moet racistisch geweld als dusdanig erkend worden, voegde El Sghiar eraan toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in