Dertig onbekende werken van Pollock ontdekt
Foto: rr
De zoon van een New Yorks fotograaf heeft 32 nog onbekende werken teruggevonden van de overleden Amerikaanse abstracte schilder Jackson Pollock. Alex Matter vond de schilderijen en tekeningen twee jaar geleden in een opslagruimte van zijn vader, fotograaf Herbert Matter, een goede vriend van Pollock.
Volgens een bijgevoegd briefje van Herbert Matter dateren de werken uit de periode 1946-1949 en werden ze geschilderd in zijn privé-studio. Jackson zou de werken beschouwd hebben als experimentele schilderijen. Alex Matter maakte zijn ontdekking nu pas bekend omdat hij ze eerst wilde laten opknappen.

Als de werken authentiek blijken, kan de collectie zogenaamde drip paintings -Pollock liet de verf op zijn doeken druppelen- en tekeningen miljoenen dollar waard zijn. De biografe van de kunstenaar, Ellen Landau, denkt alvast dat het om originele stukken gaat.

Vorig jaar nog ging een abstract schilderij van Pollock voor een recordbedrag van 9,8 miljoen euro onder de hamer. Toch wil de eigenaar de werken naar eigen zeggen niet meteen verkopen. De doeken en tekeningen worden uitgeleend aan de internationale museumtour ,,Pollock Matters'', ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Pollocks overlijden in 2006.