WASHINGTON - De Amerikaanse regering deelde vrijdag mee dat ze beschermingsmaatregelen gaat opleggen om te proberen de massale invoer van Chinese textiel in te dammen. Sinds de afschaffing van de quota's op 1 januari is die import enorm.
Het Commitee for the Implementation of Textile Agreements (CITA) deelde in een persmededeling mee dat het weer quota wil op de invoer van bepaalde textielproducten uit China, zoals hemden en bloezen in katoen, katoenen broeken en ondergoed.

Parallel met de voorlopige beschermingsmaatregelen gaat de Amerikaanse regering nieuwe onderhandelingen met Peking vragen over dit probleem, dat door verscheidene Amerikaanse textielproducenten aan de orde wordt gesteld.

Exportvolume

De Chinezen zullen het exportvolume in de geviseerde categorieën slechts met 7,5 pct kunnen verhogen, met als berekeningsbasis het gemiddelde van de 12 eerste van de voorbije 14 maanden. Zo liet een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Handel weten.

Elke zending die dit volume overschrijdt, zal door de douane geblokkeerd worden, voegde de woordvoerster er nog aan toe. De federatie NCTO van de producentenorganisaties is verheugd over deze beslissing van de regering Bush.