ROME - Silvio Berlusconi is de grote winnaar geworden van de parlements-verkiezingen in Italië. De centrum-rechtse coalitie Casa delle Libertà heeft de absolute meerderheid behaald in zowel de Kamer van Afgevaardigden als de senaat. Dat blijkt uit gedeeltelijke resultaten die vandaag werden bekendgemaakt door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken
Omstreeks 10.35 uur wezen gedeeltelijke resultaten Berlusconi's CDL 130 van de 324 senaatszetels toe, 33 minder dan vereist voor een absolute meerderheid. De centrum-links Olijfboomcoalitie van de Romeinse burgemeester Francesco Rutelli zou aanspraak maken op 71 zitjes in het hogerhuis. Een woordvoerder van Berlusconi's eigen partij Forza Italia verklaarde op de Italiaanse televisie dat de cijfers voor de senaat wezen op een duidelijke meerderheid.

Van de 630 zetels in de Kamer gaan er volgens de Abacus-computer van Binnenlandse Zaken 330 tot 365 naar CDL en 250 tot 280 naar de Olijfboom. Voor Berlusconi is de buit in de Kamer dus ruim binnen. Een coalitie heeft evenwel in beide kamers de meerderheid nodig voor president Carlo Azeglio Ciampi een mandaat kan geven om een nieuwe Italiaanse regering te vormen, de 59ste sinds 1945.

Een comfortabele meerderheid in beide parlementen zou Berlusconi in een royale positie brengen om zijn beloofde belastingverlaging door te voeren, alsook een liberalisering van de arbeidsmarkt en maatregelen tegen illegale immigratie.

Lega Nord

Opmerkelijk is het barslechte resultaat van de xenofobe Lega Nord van rechts-populist Umberto Bossi, die terugvalt van 10 op 4 procent. De Lega zou een groot deel van zijn electoraat hebben zien overlopen naar grote broer Forza Italia. Het valt dan ook af te wachten of Berlusconi Bossi nodig heeft om te regeren. In 1994 viel een eerste regering-Berlusconi na zeven maanden door toedoen van Bossi.

De Alleanza Nazionale (AN) van "post-fascist" Gianfranco Fini is in hetzelfde bedje ziek en ging van 15,7 naar 13 procent. Dat betekent dat binnen het rechtse blok vooral Forza Italia en Berlusconi zelf de winst binnenrijven. Forza Italia, door Berlusconi pas 1993 uit de grond gestampt, is met nationaal dertig procent van de stemmen nu ruim de grootste politieke partij van Italië.

Dat stemmenoverwicht zou bij de kleinere coalitiepartners AN en de Lega wel eens kunnen zwaar op de maag kunnen liggen, wat mogelijk de stabiliteit van een toekomstige coalitieregering onder leiding van Berlusconi kan ondermijnen.

Chaotisch verloop

Het tellen van de stemmen kan nog uren duren, omdat de verkiezingen chaotisch zijn verlopen. Gisteravond stonden nog zulke lange rijen kiezers bij de stembureaus te wachten, dat de regering besloot de stembussen niet op het vastgestelde tijdstip van 22.00 uur te sluiten.

In Rome bracht de laatste kiezer om 2.25 uur 's nachts zijn stem uit. De allerlaatste stem viel in Reggio di Calabria in het uiterste zuiden te noteren. Daar verliet een kiezer om 04.00 het stembureau.

Hoge opkomst

Minister Enzo Bianco van Binnenlandse Zaken wijt de problemen aan de hoge opkomst. Vermoedelijk heeft zo'n 80 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt. Maar de minister geeft toe dat het aantal stembureaus om financiële redenen met een derde was teruggebracht; 30.000 van de 90.000 stembureaus waren geschrapt.

Politiek commentator Giovanni Sartori spreekt van "een schandaal" en eiste het ontslag van Bianco. "Dit is een belachelijk land. Ik zal niet zeggen dat het een bananenrepubliek is, maar...", zei hij voor de Italiaanse televisie. Een van de problemen was dat het stemmen veel tijd in beslag nam, omdat de kiezer soms vijf stemmen kon uitbrengen. In Napels deed een groep boze wachtenden een greep in de stembiljetten en wierp ze door het stemlokaal.

Meerderheid

Een regering heeft zowel in de Kamer als de Senaat een meerderheid nodig om te kunnen regeren. Mocht Berlusconi's coalitie daarin slagen, wordt hij voor de tweede keer premier.