Van de 630 zetels in de Kamer gaan er volgens de Abacus-computer van Binnenlandse Zaken 330 tot 365 naar CDL en 250 tot 280 naar de Olijfboom. Voor Berlusconi is de buit in de Kamer dus ruim binnen. Een coalitie heeft evenwel in beide kamers de meerderheid nodig voor president Carlo Azeglio Ciampi een mandaat kan geven om een nieuwe Italiaanse regering te vormen, de 59ste sinds 1945.
Een comfortabele meerderheid in beide parlementen zou Berlusconi in een royale positie brengen om zijn beloofde belastingverlaging door te voeren, alsook een liberalisering van de arbeidsmarkt en maatregelen tegen illegale immigratie.
Lega Nord
Opmerkelijk is het barslechte resultaat van de xenofobe Lega Nord van rechts-populist Umberto Bossi, die terugvalt van 10 op 4 procent. De Lega zou een groot deel van zijn electoraat hebben zien overlopen naar grote broer Forza Italia. Het valt dan ook af te wachten of Berlusconi Bossi nodig heeft om te regeren. In 1994 viel een eerste regering-Berlusconi na zeven maanden door toedoen van Bossi.
De Alleanza Nazionale (AN) van "post-fascist" Gianfranco Fini is in hetzelfde bedje ziek en ging van 15,7 naar 13 procent. Dat betekent dat binnen het rechtse blok vooral Forza Italia en Berlusconi zelf de winst binnenrijven. Forza Italia, door Berlusconi pas 1993 uit de grond gestampt, is met nationaal dertig procent van de stemmen nu ruim de grootste politieke partij van Italië.
Dat stemmenoverwicht zou bij de kleinere coalitiepartners AN en de Lega wel eens kunnen zwaar op de maag kunnen liggen, wat mogelijk de stabiliteit van een toekomstige coalitieregering onder leiding van Berlusconi kan ondermijnen.
Chaotisch verloop
Het tellen van de stemmen kan nog uren duren, omdat de verkiezingen chaotisch zijn verlopen. Gisteravond stonden nog zulke lange rijen kiezers bij de stembureaus te wachten, dat de regering besloot de stembussen niet op het vastgestelde tijdstip van 22.00 uur te sluiten. In Rome bracht de laatste kiezer om 2.25 uur 's nachts zijn stem uit. De allerlaatste stem viel in Reggio di Calabria in het uiterste zuiden te noteren. Daar verliet een kiezer om 04.00 het stembureau.Hoge opkomst
Minister Enzo Bianco van Binnenlandse Zaken wijt de problemen aan de hoge opkomst. Vermoedelijk heeft zo'n 80 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt. Maar de minister geeft toe dat het aantal stembureaus om financiële redenen met een derde was teruggebracht; 30.000 van de 90.000 stembureaus waren geschrapt. Politiek commentator Giovanni Sartori spreekt van "een schandaal" en eiste het ontslag van Bianco. "Dit is een belachelijk land. Ik zal niet zeggen dat het een bananenrepubliek is, maar...", zei hij voor de Italiaanse televisie. Een van de problemen was dat het stemmen veel tijd in beslag nam, omdat de kiezer soms vijf stemmen kon uitbrengen. In Napels deed een groep boze wachtenden een greep in de stembiljetten en wierp ze door het stemlokaal.Meerderheid
Een regering heeft zowel in de Kamer als de Senaat een meerderheid nodig om te kunnen regeren. Mocht Berlusconi's coalitie daarin slagen, wordt hij voor de tweede keer premier.