Virussen maken weinig kans bij Vlaamse surfers
Foto: pdw

Virussen maken weinig kans bij internettend Vlaanderen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het computermagazine Clickx, dat 817 lezers ondervroeg. Meer dan 98 procent van de ondervraagde lezers heeft een of andere vorm van beveiliging op zijn computer geïnstalleerd. Negentig procent gebruikt deze programma's ook actief en scant zijn computer. Betaalde beveiligingssoftware is net iets populairder dan gratis software.

Voorts blijkt dat viruswaarschuwingen via mail nog steeds met regelmaat binnenkomen. In bijna alle gevallen gaat het om nepberichten die de gebruiker oproepen om kritische systeembestanden te wissen, of die een virus aankondigen dat helemaal niet bestaat. Negentig procent van alle respondenten kreeg in het afgelopen jaar dergelijke waarschuwingen binnen. Slechts 10 procent negeert deze mails, bijna drie kwart van de lezers neemt de mails aandachtig door en twintig procent stuurt de waarschuwing door naar familie en vrienden, schrijft Clickx.

Een andere opmerkelijke conclusie van de rondvraag is dat 86 procent van de ondervraagden vindt dat het de verantwoordelijkheid van de overheid is om op te treden tegen virussen en de makers ervan en slechts 32,2 procent geef aan weleens iets illegaal te downloaden.

Ten slotte heeft meer dan een derde van de respondenten het afgelopen jaar te maken gehad met een virus. Daarvan geeft tien procent aan dat de schade die dit virus berokkende ernstig tot zeer ernstig was.

Een grote meerderheid van de ondervraagde lezers (81 procent) denkt overigens dat er virussen bestaan die de hardware van een computer permanent kunnen beschadigen. Merkwaardig,

"Een grote meerderheid van de ondervraagde lezers (81 procent) denkt overigens dat er virussen bestaan die de hardware van een computer permanent kunnen beschadigen. Merkwaardig, want er bestaat geen enkel virus dat hardware kan beschadigen.

Het CIH-virus, dat overigens nog nauwelijks voorkomt, kan in een beperkt aantal gevallen wel de BIOS 'corrupt' maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig