De Franse krant Le Monde is vandaag niet verschenen doordat de werknemers het werk hebben neergelegd. Met hun stakingsaanzegging protesteren de werknemers van Le Monde tegen een herstructureringsplan dat de directie vorige vrijdag op tafel legde.
Volgens dat plan zouden er 130 banen verdwijnen, waarvan twee derde op de redactie en de rest in de administratie. Dat betekent, volgens de werknemers, dat de redactie van de krant bijna een derde kleiner zou worden en dat ongeveer één werknemer op de vijf bedreigd is. Het is de eerste personeelsstaking sinds Le Monde in 1949 werd gelanceerd.

Daarnaast zou het bedrijf ook een aantal verlieslatende en niet-strategische bedrijfsonderdelen afstoten. Dat zou, over twee jaar, een jaarlijkse besparing van 15 miljoen euro moeten opleveren, waardoor het bedrijf vanaf 2009 uit de rode cijfers moet geraken, en vanaf 2010 opnieuw een 'aanzienlijke' winst moet maken. Vorig jaar maakte het bedrijf nog een verlies van 20 miljoen euro en liepen de schulden op tot 150 miljoen euro.