BRUSSEL - CD&V/N-VA blijft op eenzame hoogte in de Vlaamse politieke arena, terwijl Open VLD opnieuw klimt. SP.A en zeker Vlaams Belang zakken verder weg.
Vlaams Belang krijgt klappen. Ten opzichte van de federale verkiezingen schrompelt de partij verder ineen. Met het vooruitzicht op Vlaamse verkiezingen in 2009 dreigt een rampscenario. In 2004 haalde het Belang nog 24,2 procent, zo’n resultaat is nu niet meer dan een verre droom.

De komst van Lijst Dedecker heeft duidelijk iets losgemaakt bij de Belang-kiezers. Die zijn niet meer het hondstrouwe publiek van de voorbije jaren, ze zwermen weer uit. 34 procent van de Belang-kiezers op 10 juni stemt vandaag anders mochten het verkiezingen zijn. Niet LDD, maar CD&V/N-VA is de grootse verleider van Belang-kiezers. 13 procent van de vroegere Belang-kiezers gaat naar het Vlaams kartel, 9 procent gaat naar Open VLD, 6 procent kiest voor LDD. De meer gematigde koers van de nieuwe voorzitter, Bruno Valckeniers, werkt voorlopig niet om een breder publiek aan te boren. Slechts 28 procent van de Vlaamse kiezers overweegt een stem op het Belang. Alleen LDD vist in een nog kleinere vijver.

Lijst Dedecker zit na zijn politieke geboorte op 10 juni nog steeds in de ‘electorale puberjaren’. De groeischeuten verlopen onregelmatig: De partij klimt naar 8,9 procent, een duidelijke winst. Maar de groei is minder fors ten opzichte van de vorige peiling, toen LDD boven 10 procent ging. Kopman Jean-Marie Dedeckers populariteit daalt ook lichtjes.

LDD hengelt steeds meer naar dezelfde kiezers als het Belang en CD&V/N-VA. De uitwisseling van kiezers tussen Open VLD-kiezers en LDD is afgenomen.

Een andere duidelijke winnaar is Groen! De ecologisten stijgen door tot 8 procent. Traditioneel zijn Groen! en SP.A/Spirit communicerende vaten. Dat geldt ook deze keer, maar een nog grotere groep groene ‘nieuwkomers’ bestaat uit voormalige CD&V/N-VA-kiezers. Logischerwijze gaat het om kiezers uit de linkervleugel van CD&V, voor wie het communautaire dossier minder weegt.

Dat verklaart meteen de ‘radicalisatie van het CD&V/N-VA-kiesprofiel’. Wat het Vlaams kartel op links verliest, wint het ruim terug op de rechtse Vlaamse flank. Het kartel blijft marktleider en wint zelfs nog een stukje ten opzichte van 10 juni. De helft van alle Vlamingen overweegt een stem op CD&V/N-VA.

Intern daalt het CD&V-aandeel en wint de N-VA aan kracht. Bart De Wever kan 16 procent van de kartel-kiezers opeisen. Indien N-VA zich zou losscheuren, is de partij goed voor 6,2 procent.
Open VLD profiteert van de stijgende populariteit van premier Guy Verhofstadt, de liberalen groeien 1,9 procent. Open VLD heeft ook een voetje tussen de deur bij een grote groep kiezers, 44 procent overweegt een stem op de partij van voorzitter Bart Somers. Opvallend is dat in Verhofstadts kielzog Karel De Gucht fors aan populariteit wint. De minister van Buitenlandse Zaken is op weg om electoraal de erfgenaam van de premier te worden.

SP.A/Spirit profiteert ondertussen niet van zijn oppositiekuur, het progressief kartel boert verder achteruit. De pragmatische rode kiezers, die jaren verzekerd waren van een stem met invloed op het beleid, kiezen nu eieren voor hun geld: SP.A/Spirit verliest vooral aan CD&V/N-VA en Open VLD.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in