Leterme behandeld voor inwendige bloedingen
Vice-premier Yves Leterme had donderdag te kampen met een inwendige bloeding van het maagdarmsysteem. Dat is gebleken na een grondig medisch onderzoek onder leiding van prof. Nevens van het UZ Leuven. Daar blijft Leterme de komende dagen ook onder medisch toezicht.
De voormalige formateur had volgens zijn woordvoerder al een tijdje last van een aanslepende griep. De medicijnen die Leterme kreeg toegediend, schenen niet te helpen. Woensdagavond werd hij op aanraden van zijn huisarts opgenomen in het ziekenhuis van Ieper.

Donderdag werd hij doorverwezen naar Gasthuisberg in Leuven voor een volledige check-up. Nu blijkt dat Leterme behandeld wordt voor maag- en darmbloedingen. Hij zal langere tijd buiten strijd zijn.

Politieke gevolgen

Dat kan serieuze politieke gevolgen hebben. In afwachting van Letermes terugkeer neemt zijn partijgenoot en minister van Justite Jo Vandeurzen zijn begrotingstaken over.

Morgen zouden de onderhandelingen over de begroting echt van start moeten gaan. Dat kan nu sowieso niet onder leiding van Leterme, wat wel de bedoeling was. Leterme had zichzelf een strak schema opgelegd. Tegen eind volgende week wilde hij 'landen', zowel wat de gesprekken over de begroting als die over de staatshervorming betreft.

In een persmededeling die werd rondgestuurd vóór bekend raakte wat er aan de hand is met Leterme, wees premier Verhofstadt (Open VLD) er alvast op dat het begrotingswerk zal worden uitgevoerd zoals de topministers woensdag tijdens de vergadering van het kernkabinet afspraken. Dat betekent dat de inhoudelijke discussie vrijdag van start gaat - met Vandeurzen als vervanger van Leterme - en tijdens het weekend van 23 en 24 februari wordt afgerond.

Verder luidt het dat 'de agenda en de timing, zoals overeengekomen in de regeerverklaring, niet in het gedrang komen.' Dat is een referentie aan de afspraak dat Verhofstadt op Pasen de fakkel doorgeeft aan Yves Leterme. In de wandelgangen van het parlement werd daarover al duchtig gespeculeerd.

Leterme I

Yves Leterme is momenteel minister van Begroting, Staatshervorming en Mobiliteit en vice-premier in de regering Verhofstadt III. Die regering kwam er na een slopende regeringscrisis, waarin Leterme tot twee keer toe faalde als formateur.

Op 23 maart, over amper 39 dagen, zou Leterme het premierschap van Verhofstadt moeten overnemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in