NEW YORK - De kans op terreuraanvallen in Europa is vrij hoog en neemt constant toe. Dat heeft Frankrijks belangrijkste antiterreurrechter, Jean-Louis Bruguière, dinsdagavond gezegd tegen het persbureau AP. Hij waarschuwde met name voor de alliantie die Al-Qaeda en de GSPC (Salafistengroep voor Prediking en Strijd) onlangs sloten.
,,De GSPC wil aanslagen plegen in Europa - vooral in Frankrijk, Italië en Spanje - en wil Noord-Afrika destabiliseren'', zei Bruguière. De GSPC pleegde dinsdag een reeks aanslagen in Algerije, waarbij zes doden vielen. De nieuwe naam van de groepering luidt thans ,,Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika''.

Volgens Bruguière is de dreiging van een terroristische aanslag in Frankrijk vier op een schaal van vijf. De toename van de dreiging wordt veroorzaakt door de oorlog in Irak. Jihadisten zijn geradicaliseerd en willen aantonen dat ze na de aanslagen van 11 september 2001 niet zijn verzwakt, aldus Bruguière.

De Franse politie liet woensdag weten elf terreurverdachten opgepakt te hebben bij de ontmanteling van een verondersteld rekruteringsnetwerk dat banden heeft met Al-Qaeda. Negen verdachten werden voor zonsopgang gearresteerd in Toulouse en twee verdachten waren dinsdagnacht opgepakt op het Parijse vliegveld Orly.