Denktank wil nationale kieskring voor federale verkiezingen
BRUSSEL - De universitaire denktank Pavia stelt voor om 15 van de 150 kamerleden in een federale kieskring te laten verkiezen. Dat betekent dat zowel Vlamingen als Franstaligen op nationale kandidaten kunnen stemmen. Het nieuwe systeem moet een band creëren tussen federale politici en de bevolking, luidt de redenering.
De Pavia-groep bestaat uit een reeks Vlaamse en Franstalige professoren van alle Belgische universiteiten. Zij stellen vast dat België de enige federale staat ter wereld is waar geen band bestaat tussen de federale besluitvorming en de bevolking. Alle federale ministers en de premier moeten nu slechts aan één taalgroep verantwoording afleggen, terwijl ze een beleid voeren voor iedereen. ,,Dat is nochtans een elementaire democratische regel'', stelde Kris Deschouwer (VUB) woensdag op een persconferentie.

Daarom stelt de Pavia-groep voor een nationale kieskring in het leven te roepen waaruit 15 kamerleden (9 Nederlandstaligen en 6 Franstaligen) worden verkozen. Wie op de nationale lijsten gaat staan, kan dus campagne voeren over het hele land, maar mag ook nog opkomen in de provinciale kieskringen die blijven bestaan en die nog 135 vertegenwoordigers naar de Kamer sturen. De burger kan twee stemmen uitbrengen voor de Kamer: één voor provinciale en één voor nationale kandidaten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig