FALLUJAH - Bij een aanslag tegen een politiebureau in Fallujah, in het westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn vanochtend 23 doden en 35 gewonden gevallen.
De slachtoffers zouden tien politiemannen en negen burgers zijn. Ook vier aanvallers kwamen om het leven, onder wie twee Libanezen. Een vijfde aanvaller werd opgepakt.

,,Onbekende mannen vuurden vanuit vier hoeken met granaatwerpers, explosieven en machinegeweren. Hun wapens waren veel krachtiger dan onze Kalashnikovs'', vertelde politieofficier Earazan Abu Issa aan het persagentschap Reuters. Volgens getuigen waren de aanvallers ongeveer met vijftig en duurde het vuurgevecht bijna een uur.

Bij de actie konden verschillende gevangenen uit hun cel ontsnappen. Het aantal ontsnapte gevangenen varieert echter sterk van bron tot bron, van 22 tot enkel honderden. Of er onder de ontsnapte gevangen ook belangrijke figuren waren, is eveneens onzeker.

De aanvallers konden ontkomen voor de Amerikaanse troepen ter plaatse arriveerden. De Amerikanen zetten helikopters in in hun zoektocht naar de daders

Het stadje Fallujah ligt in de zogenaamde Sunni Driehoek, een gebied waar het verzet tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak het sterkst georganiseerd is.
In dezelfde stad onstnapte eerder deze week de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten nipt aan de dood toen een konvooi waarin generaal Abizaid en enkele andere hoge militairen reisden met granaatwerpers en vuurwapens onder vuur genomen werd. Bij die aanval raakte niemand gewond. De daders wisten te ontkomen.
De aanval van vandaag is de derde in een reeks aanslagen waarbij duidelijk gemikt wordt op Irakezen die meewerken met de Amerikanen. Woensdag ontplofte een autobom aan een rekruteringspost die mannen ronselde voor het nieuwe Iraakse leger. En dinsdag stierven aan een politiebureau 55 sollicitanten toen een vrachtwagenbom explodeerde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in