Groen! nam examen af van kandidaten
Freya Piryns Foto: © BELGA
BRUSSEL - Groen! heeft zaterdag de lijsttrekkers bekendgemaakt voor de federale verkiezingen. Met die lichting wil de partij een plaats heroveren in Kamer en Senaat.
Niet alleen de keuze voor erg onbekende kandidaten verrast, ook de manier van selecteren doet de wenkbrauwen fronsen.

Het pollcomité dat aan het ledencongres een voorstel moest doen over welke kandidaat op welke plaats zou figureren, liet iedereen een verhandeling schrijven. De kandidaten kregen daarvoor een uur tijd. Er volgde ook een gesprek.

Alleen ,,oude rotten’’ die de lijst duwen als Mieke Vogels of Jef Tavernier, en de lijsttrekster voor de Senaat, voorzitster Vera Dua, konden die kelk aan zich voorbij laten gaan. Vervolgens moest ook een ruime groep kandidaten psychologische tests afleggen. Een bijzonder ongewone procedure.

,,We zitten ook in een bijzonder ongewone situatie, waarbij we niet meer vertegenwoordigd zijn op het federale niveau en dus vanaf nul onze lijsten moesten opstellen’’, zegt voorzitster Vera Dua.

Volgens Dua hebben de verhandelingen geenszins de doorslag gegeven, maar vormden ze ,,één element’’ in de keuze. ,,Er waren ontzettend veel nieuwe, jonge, goede kandidaten. Om de keuze wat te objectiveren, helpen zulke tests’’, aldus Dua.

Dua zegt dat de jongeren van wie ze had verwacht dat ze zouden bovendrijven, uiteindelijk ook bovendreven.

De verrassendste keuze maakte de partij in Antwerpen. Freya Piryns wou er graag de lijst trekken. Zij was ook lijsttrekster voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Maar de partij koos voor Meryem Almaci, voorzitster van Jong Groen! Piryns krijgt de derde plaats op de Senaat en reageerde ontgoocheld. In Oost-Vlaanderen moest de beloftevolle Els Keytsman de onbekende jurist Stefaan Van Hecke uit Merelbeke laten voorgaan.