Litvinenko gaat James Bond achterna
LOS ANGELES - Niet minder dan twee films staan op stapel over de mysterieuze dood van de Russische ex-agent Alexander Litvinenko, al wordt een derde prent over de in november in Londen aan vergiftiging met het radioactieve polonium-210 overleden voormalige KGB’er niet uitgesloten.
Volgens het vakblad Variety zijn twee grote namen in de projecten geïnteresseerd: acteur en producent Johnny Depp en topregisseur Michael Mann. Depps productiefirma Infinitum Nihil werkt in deze samen met Hollywoodstudio Warner Bros. Warner bezit de filmrechten van het boek dat Alan Cowell dat binnenkort verschijnt: ''Sasha’s Story: The Life and Death of a Russian Spy''. Depp zou ook de hoofdroil voor zijn rekening nemen.

Concurrentie krijgt Depp dus van Michael Mann, een regisseur die al vaker bewezen heeft dat hij fictie heel geloofwaardig kan maken. Mann gaat voor zijn project in zee met Columbia Pictures. De Hollywoodstudio heeft de weduwe van Litvinenko en een goede vriend van de ex-spion 1,5 miljoen dollar geboden voor de filmrechten van het boek dat zij over de zaak aan het neerpennen zijn.

Columbia heeft een spionagethriller voor ogen, met als dieperliggende inhoud ''de botsing tussen de diep gewortelde machtsstructuren van de KGB en de nieuwe golf van wild kapitalisme in Rusland''. Dat laatste was het handelsmerk van ex-president Jeltsin; over enige betrokkenheid van de FSB (de opvolger van de KGB) bestaat vooralsnog geen enkel bewijs. Pistes als een mislukte smokkel van radioactief materiaal of een afrekening onder de Russische wild west-miljardairs in vrijwillige Londense ballingschap worden immers niet uitgesloten.

Mogelijk komt er nog een derde Litvinenkoprent, zij het met dezelfde teneur. Ook de Braun Entertainment Group in Beverly Hills overweegt immers een thriller, te baseren op het met samenzweringstheorieën allerhande volgestouwde boek ''Blowing Up Russia: Terror from Within'' dat Litvinenko in 2004 eigenhandig schreef en dat pas na zijn dood een lezerspubliek is beginnen bereiken.