Sven Nys wint opnieuw
Foto: belga
NOMMAY - Sven Nys (Rabobank) heeft zondag in het Franse Nommay de 10de en voorlaatste manche van de Wereldbeker veldrijden gewonnen. De leider in de UCI-ranking reed in de voorlaatste ronde weg van Belgisch kampioen Bart Wellens, die op kleine achterstand tweede werd. De Nederlander Gerben De Knegt werd derde. Het is de zesde WB-zege van het seizoen voor Nys, en de 23ste zege in het totaal.
Na een kanonstart van Francis Mourey, die later wegzakte, sleurde Sven Nys de wedstrijd open in de derde van de tien af te leggen ronden. Mourey kon toen al het tempo van Nys, Richard Groenendaal, Gerben de Knegt en Peter Dlask niet meer volgen. John Gadret en Bart Wellens, die na zijn forfait van zaterdag in Roubaix een tand had laten ontzenuwen, moesten Nys even laten rijden. Nys bleef doorgaan en met Groenendaal en De Knegt konden slechts zijn twee Rabobank-ploegmaats volgen. Maar halverwege de wedstrijd kregen we een kopgroep van zes, want Dlask, Wellens en Gadret waren bij het Belgisch-Nederlandse trio aangesloten. Erwin Vervecken, Sven Vanthourenhout en de andere Belgen waren toen al uitgeschakeld voor een plaats bij de eerste vijf.

Nys, Wellens en Groenendaal namen op vier ronden van het einde even afstand van Gadret, De Knegt en Dlask, maar met nog drie ronden te rijden liepen de zes opnieuw samen in de spits. Dat was niet naar de zin van Nys, die met Wellens wegreed van de rest. Dit keer definitief.

Tot een spurt met twee kwam het niet. In de voorlaatste ronde toonde Nys zich sterker dan Wellens en de kleine voorsprong die hij wist op te bouwen liet hij zich tijdens de laatste ronde niet meer ontfutselen. Gerben De Knegt won na Wellens het spurtje voor de derde plaats.