Kinderen blijven executie Hoessein na-apen
Foto: rr
CAÏRO - Er zijn kennelijk verscheidene dodelijke slachtoffers gevallen doordat kinderen en jongeren de op televisie uitgezonden ophanging van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein van 30 december hebben nageaapt. Dat is zaterdag door functionarissen en verwanten gemeld.
Gevallen van zelfdoding door ophanging deden zich voor in uiteenlopende landen als Jemen (twee jongens), Pakistan, Saudi-Arabië, de Verenigde Staten en Turkije. Lokale media maakten verder melding van gevallen in India en Algerije, maar daarvan kon geen bevestiging worden verkregen.

In Jemen vonden twee jonge jongens de dood doordat zij kennelijk de ophanging hadden geïmiteerd. Een derde slachtoffer raakte zwaargewond. Een van de jongens was een 13-jarige scholier die zich ophing nadat hij de executie op televisie had gezien, zei een Jemenitische veiligheidsbron. Familieleden van de jongen vonden hem woensdag hangend aan een boom bij zijn woning in de hoofdstad Sana. Hij droeg een traditionele Arabische hoofddoek.

In de Oost-Pakistaanse stad Rahim Yar Khan kwam de 9-jarige Mubassahr Ali om het leven doordat hij zich met een stuk textiel had opgehangen aan een ventilator aan het plafond. In Saudi-Arabië vond de 12-jarige Sultan Abdullah al-Shemmeri uit de provincie Hafr al-Baten, dicht bij de grens met Irak, door ophanging de dood. In de Amerikaanse staat Texas hing een 10-jarige jongen zichzelf op 31 december op nadat hij de terechtstelling had gezien. In Turkije ging het om een 12-jarige jongen.

Veel verwanten en sommige deskundigen wijten de zelfdodingen aan de schokkende tv- en internetbeelden. De gelekte video met de ophanging van Saddam kreeg internationaal felle kritiek wegens de wijze waarop de executie werd uitgevoerd. slot maw2046hg/tw 141401 jan 07GMT