Panda te zwaar voor partner
Foto: ap
BANGKOK - Een mannetjespanda uit de zoo van Chiang Mai, in het noorden van Thailand, moet op dieet. Het dier weegt 150 kilo en dat is net iets te veel gewicht voor zijn partner om tijdens de liefdesdaad te torsen.
Chuang Chuang - zo heet de panda - krijgt daarom voortaan minder brood en meer bamboe voorgeschoteld. Ter informatie: het wijfjesdier weegt 'amper' 115 kilo.

,,We denken dat Chuang Chuang niet meer dan 140 kilo zou mogen wegen. Anders moet Lin Hui te veel gewicht dragen'', legt een dierenarts van de zoo zondag uit.

Het dieet, waarop streng wordt toegezien door Chinese experts, is de laatste stap in een reeks wanhopige inspanningen van de zoo om Chuang Chuang te helpen zijn huwelijkse taken te vervullen.

Zo werden de dieren sinds december van elkaar gescheiden, in de hoop dat dat het verlangen naar elkaar zou opwekken. Tevergeefs. Er werd zelfs geopperd ze pornofilms op maat van pandas voor te schotelen of een sneeuwkanon te installeren om hun natuurlijke omgeving na te bootsen.

Ondertussen blijft de klok tikken. De zesjarige Chuang Chuang en de één jaar jongere lin Hui kwamen in 2003 in Thailand aan. Het ging om een 'lening' van China voor een periode van zes jaar.

Indien de hartstocht het bij het jonge paar na de ingrepen laat afweten, zou de zoo haar toevlucht nemen tot kunstmatige inseminatie, waarschuwde de dierenarts.