Israël wil Ahmadinejad in Den Haag vervolgen
JERUZALEM - Israël is van plan de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen voor poging tot genocide tegen de Israëliërs. Dat werd zondag vernomen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ahmadinejad heeft er al meermaals toe opgeroepen Israël van de kaart te vegen. En Israël zegt te vrezen dat Iran, onder het mom van een burgerlijk nucleair programma, een nucleair wapen wil ontwikkelen.

Twee topmensen van het Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken hebben vorige week een onderhoud gehad met Dorie Gold, aldus een woordvoerder van het ministerie. Gold is een expert in internationale betrekkingen die Ahmadinejad voor het hof in Den Haag wil dagvaarden.

Zes maanden terug ondernam Gold, de voorzitter van het Centrum van Jeruzalem voor staatkundige kwesties, voorbereidende stappen in die zin met Danny Naveh, een parlementslid van de rechtse Likoedpartij, en Méir Rosen, expert internationaal recht en gewezen ambassadeur in Washington.

Volgens de krant Maariv zoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken discreet steun bij andere landen, onder meer in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.