TOKIO - De kersverse Japanse minister van Defensie, Fumio Kyuma, heeft zondag verzekerd dat zijn land nooit zal terugkeren naar het militarisme van voor 1945, ondanks de huidige wil om een grotere rol te spelen op het internationale toneel en om de prerogatieven van het leger uit te breiden.
De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe, die enkele dagen terug nog in België was, wil de pacifistische grondwet van zijn land herzien. Doel is Japan van een echt leger te voorzien, dat in staat is deel te nemen aan internationale vredesmissies. Het streven veroorzaakte bezorgdheid in China en Korea. Beide landen waren tijdens de eerste helft van de vorige eeuw het slachtoffer van het Japans imperialisme.

,,Sommigen vrezen dat de dienstplicht opnieuw wordt ingevoerd of dat Japan een militaire macht wordt'', gaf Kyuma toe tijdens een televisiedebat. ,,Maar dat is een misverstand. Dergelijke zaken mogen nooit gebeuren onder onze grondwet. Er is geen enkele grote wijziging in ons defensiebeleid'', verzekerde de minister.

Hoewel de Japanse troepen tot de best uitgeruste ter wereld horen, mogen Japanse militairen geen enkel schot lossen, tenzij in streng omschreven gevallen van wettige zelfverdediging.