Lokale pers sceptisch over bezoek Rice aan Midden-Oosten
Foto: ap
DUBAI - De kranten uit de Golfregio reageren zondag sceptisch of zelfs ironisch op de uitlatingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice bij het begin van haar rondreis in het Midden-Oosten. De trip dient om Arabische steun te krijgen voor de nieuwe Amerikaanse strategie in Irak.
,,De Amerikaanse regering heeft niet het recht de Irakezen in het bijzonder en de landen in de regio in het algemeen te vragen zich achter haar strategie te scharen (...) terwijl diezelfde regering niet in staat is de Amerikanen zelf van dat beleid te overtuigen'', schrijft de Saoedische krant Okaz.

,,Heel wat waarnemers verwachten niet dat de nieuwe Amerikaanse strategie de toestand in Irak zal verbeteren. Ze denken integendeel dat ze tot meer chaos, terreur en slachtoffers zal leiden in Irak, en dan vooral in Bagdad'', luidt het.

Al-Madina hoopt dat de rondreis van Rice ,,op zijn minst leidt tot de ontmanteling van de Iraakse milities en doodseskaders, één van de belangrijkste oorzaken van de verslechtering van de veiligheid in Irak''.

De editorialist van Al-Khaleej, een krant uit de Verenigde Arabische Emiraten, titelt ironiserend ,,Rice komt ... als toerist''. ,,Als Rice enkel komt om te luisteren, geldt dat als een mengeling van provocatie met sarcasme: Rice kent de houding van de landen die ze bezoekt en heeft het niet nodig nog meer te luisteren'', schrijft hij. ,,En zelfs als ze heeft geluisterd en begrepen wat de anderen willen, zal ze er dan over waken dat dit wordt uitgevoerd?'', vraagt de journalist zich af.

Onderweg naar het Midden-Oosten verklaarde Rice zonder plan of voorstel af te reizen om het vredesproces tussen Israël en Palestina nieuw leven in te blazen, maar om te luisteren.

Intussen is Rice zondag in Ramallah aangekomen voor een onderhoud met de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Centraal staan de mogelijkheid voor de heropstart van het vredesproces en de uitvoering van de Road Map.

De Iraakse president Jalal Talabani trekt zondag op officieel bezoek naar Syrië voor een onderhoud met de Syrische president Bachar al-Assad. Doel van de reis is de relaties tussen beide landen te evalueren en te versterken. Talabani is de eerste Iraakse president in dertig jaar die naar Damascus trekt.