Miljoenen Hindoes verzamelen rond Ganges voor heilig feest
Foto: ap
ALLAHABAD - Miljoenen Hindoes stromen zondagochtend samen op de oevers van de Ganges-rivier. Ze wachten op de juiste positie van de sterren, het beste moment om hun zonden weg te spoelen in het heilige water.
Het pelgrimsfeest in de noordelijke stad Allahabad vindt om de zes jaar plaats en duurt een hele week.

Om en bij de 70 miljoen Hindoes worden verwacht op het festival, wat het tot een van de grootste massa-evenementen ter wereld maakt. De Hindoes wassen zich in de Ganges, dat hen van hun zonden zou verlossen en het reïncarnatieproces zou beëindigen.

De grootste toeloop wordt maandag verwacht, wanneer vijf miljoen pelgrims samen baden in de Ganges, onder leiding van Hindoeleiders.

De Indiase autoriteiten spoelden de Ganges met vers water uit spaarbekkens en kanalen. Eerder hadden Hindoeleiders ermee gedreigd de hele processie af te gelasten omdat het water van de Ganges te vervuild zou zijn. Het water is erg vervuild door bloemen- en voedseloffers en door bedrijven en steden die jarenlang hun afvalwater rechtstreeks in de rivier loosden.

Het is nog niet duidelijk of de Hindoeleiders instemmen met de manier waarop de overheid de vervuiling heeft proberen weg te spoelen. Sommigen dreigden zelfs met zelfmoord uit protest tegen de gang van zaken.

Intussen stromen honderdduizenden pelgrims toe op tractors, te paard of te voet. Volgens de Hindoe-mythologie vochten de goden en demonen een oorlog uit, waarbij ze nectar verloren in de heilige stad Allahabad. Een nog groter festival, de Kumbh Mela, vindt elke 12 jaar plaats.