Spinvis wint Nederlandse Popprijs 2006
Foto: v2
GRONINGEN - De Nederlandse muzikant Spinvis heeft zaterdagavond in Groningen de Popprijs 2006 gewonnen. Dat is de prijs voor de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.
,,Spinvis is eigenzinnig en origineel en trekt zich niets aan van de hitlijsten'', lichtte juryvoorzitter Hans Kosterman van BV Pop de keuze toe. ,,Hij legt alleen verantwoording af aan zichzelf en heeft tekstdichten in de Nederlandse taal naar een nieuw plan getrokken.''

Volgens de negenkoppige jury ging in Nederland geen enkele andere muzikant origineler te werk. Doorslaggevend voor de keuze van de jury was de uitreiking van een Gouden Plaat afgelopen jaar aan Spinvis, ofwel Erik de Jong, en de verschijning van zijn tweede studioalbum.

,,Zelf had ik de prijs niet verwacht'', zo liet Spinvis tijdens de persconferentie weten. ,,Met de 10.000 euro ga ik misschien wel een onderbroekenlijn of geurlijn beginnen'', grapte hij. ,,Spinvis, dan weet je wel hoe het ruikt.''

Vorig jaar won de gothic rockband Within Temptation het bedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. De Popprijs werd in 1986 voor het eerst uitgereikt aan Mathilde Santing. Daarna wonnen onder meer Herman Brood, 2 Unlimited, Anouk en rapper Ali B.