Sarkozy is officieel presidentskandidaat
Foto: ap
PARIJS - De regerende Franse partij UMP (Union pour un Mouvement Populaire) heeft zondag op haar partijconventie, zoals verwacht, minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy gekozen tot officiële kandidaat van de partij voor de presidentsverkiezingen dit voorjaar.

Van de 337.000 leden van de UMP brachten er 229.000 (69,06 procent) hun stem uit. Bijna allen (98,1%) kozen ze voor de rechtspopulistische politicus.

Aangezien niemand zich als tegenkandidaat had gepresenteerd, was de verkiezing van Sarkozy eigenlijk een loutere formaliteit. De conventie in Parijs werd bijgewoond door bijna 80.000 partijleden en -aanhangers.

De bijna Stalinistische score moet de buitenwereld overtuigen van de geslotenheid van de rangen bij de centrumrechtse partij, maar niets is minder waar. Premier Dominique de Villepin, bijvoorbeeld, stemde niet voor Sarkozy, en uittredend president Jacques Chirac laat nog steeds in het midden of hij een derde termijn in het Elysée nastreeft. Opvallend was dat Chirac niet de moeite had gedaan om een communiqué' te sturen waarin de verkiezing van Sarkozy zou worden begroet.

Op het congres moest de Villepin dan ook een fluitconcert van de Sarkozy-aanhang incasseren. Wie zich wel achter de rechtse populist schaarde, was Alain Juppé. De burgemeester van Bordeaux, die onlangs zijn fraudezonden heeft uitgeboet, geldt als aanhanger van Chirac. Ook Chirac-vertrouwelinge Defensieminister Michèle Alliot-Marie schaarde zich achter Sarkozy nadat zij vrijdag het idee om zelf buiten de UMP op te komen had geschrapt.

Bij de verkiezing van de opvolger van Jacques Chirac, eind april of begin mei, zal Sarkozy het onder andere tegen de socialistische kandidate Ségolène Royal opnemen.