Geen vogelgriep in België
Foto: Piet Vanthemsche en Rudy Demotte
BRUSSEL - Een Russische journalist die sinds vrijdag in België onderzocht werd omdat hij mogelijk het H5N1-griepvirus had opgelopen in Turkije, heeft geen vogelgriep. De overheid is tevreden dat de controlemechanismen goed gewerkt hebben, maar wil werk maken van een nationale pandemie-oefening.
Gisteren was er sprake van een mogelijk eerste geval van besmetting met het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 in ons land. De man - een russische journalist uit Ukkel - was in Turkije geweest en had risicogebieden bezocht. Uiteindelijk bleek het om een gewone griep te gaan. De man is besmet met het met het H3N2-virus, de gewone seizoensgriep. Dat heeft het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid zondagmiddag nog eens bevestigd. Zodra hij genezen is, wodt de man gewoon ontslagen uit het ziekenhuis. ,,Het ging om een ’verdacht geval’, omdat de man in Turkije was geweest, hij er in de provincie Van boerderijen had bezocht en met symptomen in het ziekenhuis was opgenomen", aldus Piet Vanthemsche, de interministeriële commissaris influenza.

In de Turkse provincie Van heerst vogelgriep. Op 6 januari overleed er nog een meisje aan de ziekte. De Russische freelance televisiejournalist, die in Ukkel woont bij zijn ouders, was er vorige week een reportage gaan draaien over de vogelgriep. Hij was donderdagavond in België geland en ontwikkelde vrijdag de eerste griepsymptomen. De stalen die werden afgenomen, werden onderzocht door het WIV.

,,Levensechte oefening''

Het was de eerste keer dat de procedure die door het interministeriële commissariaat is uitgewerkt, werd gevolgd voor een mogelijk geval van vogelgriep bij de mens in België. ,,We zijn geconfronteerd met een levensechte oefening", stelde Demotte. ,,De resultaten geven voldoening." De minister herhaalde nog dat er binnen enkele weken, en zeker voor het voorjaar een Belgische pandemie-oefening volgt, om de te nemen maatregelen in België in geval van pandemie verder uit te werken.

In Turkije raakten sinds eind december 2005 achttien mensen besmet met het H5N1-virus. Drie van hen overleden er ook aan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig