LONDEN _ De Britse regering wil haar gedetineerden laten betalen voor hun verblijf in de gevangenis. Door de enorme toename van het aantal gevangenen is Groot-Brittannië bang dat het de kosten straks niet meer kan opbrengen. Dat schrijft de krant The Independent on Sunday.
Voor iemand die een jaar in de cel moet doorbrengen, betaalt de regering bijna 22.000 pond. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Paul Boating heeft de maatregel voorgesteld omdat hij vindt dat criminelen best hun eigen kost en inwoning kunnen betalen.

Boating staat bekend om zijn harde aanpak van gevangenen. Het ministerie heeft al eerder een actie tegen verdachte criminelen aangekondigd, waarbij beslag kan worden gelegd op het geld, de jachten en huizen van de daders. Maar nooit eerder werd voorgesteld om gedetineerden voor hun verblijf in de gevangenis te laten betalen.

In België heeft minister van Justitie Marc Verwilghen onlangs de Antwerpse schepen van veiligheid Dirk Grootjans teruggefloten in verband met een soortgelijk voorstel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig