BRUSSEL _ Om een grondige hervorming te realiseren van de NMBS moet NMBS-topman Etienne Schouppe weg. Dat zei VLD-voorzitter Karel De Gucht vanochtend in De Zevende Dag op TV1. De Gucht pakte ook de PS zwaar aan.
Werken aan een beter beheer voor de NMBS betekent 'onder andere, maar niet alleen, dat Schouppe wegmoet', klonk het. Er moet een eind gemaakt worden aan de totaal verziekte mentaliteit die er bij de NMBS is. Voor de VLD mogen de vakbonden niet langer deel uitmaken van het bestuur en moet er een scheiding gemaakt worden tussen de infrastructuur en de diensten.

Het kan voor de VLD niet langer dat de NMBS 'het privé-jachtterrein' blijft van de PS. Als er voor de Franstalige socialisten niets mag veranderen, moet er naar andere formules worden gezocht, 'bijvoorbeeld een regionalisering, maar dat is momenteel nog niet aan de orde', klonk het.

Volgens VU/ID-voorzitter Geert Bourgeois kan een regionalisering een betere afstemming van tram, bus en trein op elkaar mogelijk maken. Politiek secretaris van Agalev, Jos Geysels, waarschuwde dat hij geen voorstander is van een pure privatisering. Voor hem moeten er hoedanook meer investeringen komen.

SP-voorzitter Janssens trad De Gucht bij dat er rond Antwerpen wat ontbrekende schakels (wegen) moeten komen om iets te doen aan het mobiliteitsprobleem, zonder het aanbod van openbaar vervoer in en rond de Scheldestad uit het oog te verliezen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig