BRUSSEL _ Kardinaal Godfried Danneels is voor een open dialoog met de christelijke jeugdbeweging. 'Maar u kan van mij niet vragen dat ik zeg dat het vanaf vandaag gedaan is met het celibaat', zo zei de kardinaal vandaag in het VRT-programma De Zevende Dag.
Begin deze week had Danneels nog ontstemd gereageerd op de Open Brief van de KSJ-KSA-VKSJ. Daarin stellen de briefschrijvers dat de standpunten van de katholieke Kerk over heikele punten (als homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen, de positie van de vrouw in de kerk en het priestercelibaat) los staan van hun realiteit en dat ze veel jongeren afkerig maken van de Kerk.

Kardinaal Danneels preciseerde dat hij niet zal reageren op de Open Brief ('dat is een perscommuniqué'), wel op de problematiek. 'Er zal een open discussie zijn', aldus de kardinaal. Maar het wordt geen welles-nietes-spel, benadrukte Danneels, en het zal niet de bedoeling zijn een 'deal' te beklinken. 'We zullen bekijken welke de argumenten zijn van de Kerk en van de jeugdbewegingen'. Ook wil hij praten over wat de specificiteit is van een katholieke jeugdbeweging, over de evangelische slagkracht ervan.

De aartsbisschop van Mechelen noemde de argumentatie van de Paus 'serieus', maar het gaat er volgens hem niet om te zeggen of het hoofd van de katholieke Kerk 'gelijk' heeft. 'Ik moet rekening houden met de standpunten van de katholieke Kerk', benadrukte de kardinaal. Over homoseksualiteit zei Danneels dat het 'over een andere soort seksualiteit gaat, die niet de opvatting is van de Kerk. Maar ik kan me voorstellen dat anderen hier een andere opvatting over hebben'.

In De Zevende Dag erkende Danneels dat de katholieke Kerk haar product niet goed verkoopt. Het aantrekken van marketing- en communicatiespecialisten zag de kardinaal niet goed zitten. 'Het is ook een financiële kwestie', grapte de kardinaal.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig