KOBE _ De Europese Unie heeft bij monde van Belgisch minister van financiën Didier Reynders haar Aziatische partners opgeroepen de reserves van hun centrale banken in euro te plaatsen, opdat de Europese eenheidsmunt daadwerkelijk als buitenlandse munt gaat meetellen.
'Wij werken er meer en meer aan om het extern gebruik (door andere landen of regio's) aan te moedigen van de euro op de markt', zei Reynders, dienstdoend voorzitter van de Eurogroep na een tweedaagse bijeenkomst van de ASEM ministers van financiën in het Japanse Kobe.

Meer dan vroeger wordt het waarschijnlijk dat de euro een internationaal betaalmiddel wordt en als een reservemunt wordt beschouwd, zei de Belgische bewindsman die de Eurogroep nu voorzit omdat EU-voorzitter Zweden niet deelneemt aan de eenheidsmunt.

'De euro is naast de dollar een referentiemunt op de internationale obligatiemarkten geworden, en wij moeten in die richting gaan', zei Reynders die tevens beklemtoonde dat een op de euro gebaseerd systeem nog efficienter zal worden eenmaal eurobiljetten en -stukken hun intrede doen.

Reynders bevestigde zijn vertrouwen in de blijvende versteviging van de positie van de euro. Hij zei dat de Europese eenheidsmunt vorig jaar 'ondergewaardeerd' was. De huidige klim van de euro is volgens hem logisch gezien de groeivertraging in de VS en goede resultaten in Europa.

'Wij denken dat de groei dit jaar ongeveer drie procent' in Europa zal bedragen, zei de bewindsman op een persconferentie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig