MOSKOU _ Een document dat is teruggevonden in de archieven van de Russische geheime dienst NKVD (de voorloper van de KGB, nu FSB) bewijst dat de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg in juli 1947 in Moskou is overleden. Dit heeft de procureur-generaal van de Russische militairen Kislitsyne gisteren verklaard.
,Wij beschikken over een aantekening waarin staat dat hij op 17 juli 1947 in de gevangenis stierf', zo citeert het Russische persbureau Itar-Tass de procureur-generaal.

Een speciale onderzoekscommissie concludeerde vrijdag nog dat er geen hard bewijs is gevonden dat bevestigt dat Wallenberg is overleden in 1947. Waar nu plotseling het bewijsmateriaal van de NKVD vandaan komt, kon het Russische militaire parket gisteren niet zeggen.

De onderzoekscommissie, die bestaat uit Zweedse en Russische deskundigen, bestudeerde jarenlang archiefstukken uit Russische gevangenissen en verklaringen van talrijke getuigen. Vrijdag maakte zij openbaar dat ,,hoewel alle versies van Russische bronnen ervan uitgaan dat Wallenberg in 1947 is overleden', de werkgroep dat niet heeft kunnen hardmaken.

Eerder deze week schreef de Zweedse krant Expressen dat onderzoek zou hebben uitgewezen dat Wallenberg in 1989 in een psychiatrische inrichting in Rusland is gestorven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig