DIKSMUIDE _ Peter Bossu, oud-Europarlementslid en voormalig provinciaal coördinator van de vereniging Natuurreservaten, heeft gisteren zijn boek 'De Vallei, gesprekken over de Ijzer' voorgesteld. Daarin pleit hij voor een herwaardering van de natuur in de Ijzervallei en de daarbijhorende Handzamevallei. De voorstelling kwam net op het ogenblik dat het Blankaart-bekken op de grens tussen Diksmuide en Houthulst getroffen wordt door illegale olielozingen.
Bossu pleit er in zijn boek voor af te stappen van het idee de A19-autoweg tussen Ieper en Veurne door te trekken. Tevens eert hij met het boek natuurpionier Paul Houwen.

In het boek brengt de auteur gesprekken met een achttal oude bewoners uit de streek rond Diksmuide en de Ijzer. Allemaal mensen die de voorbije eeuw de streek volledig hebben zien evolueren en de natuur hebben zien terugdringen. Daarnaast toont hij aan de sportvissers en jagers evengoed een goed natuurbehoud voor ogen kunnen hebben. Het boek is dan ook een pleidooi voor natuurbehoud, heropbouw van het natuurlijk erfgoed en respect voor het milieu.

Sinds februari 2000 is Bossu (SP) adviseur op het kabinet van vice-premier Johan Vande Lanotte. Hij werkt er onder meer rond dossiers als duurzame energie, leefmilieu, mobiliteit, asielbeleid en de actieve welvaartstaat. Sinds 8 januari 2001 is hij gemeenteraadslid voor de kartellijst PRO in Diksmuide.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig