BELGRADO _ De Joegoslavische president Vojislav Kostunica heeft gisteren een ontmoeting gehad met zijn voorganger Slobodan Milosevic. Het Joegoslavische persbureau Tanjug meldt dat het gesprek ging over 'de situatie in het land, in Kosovo en over de verhouding tussen de twee republieken Servië en Montenegro'.
Kostunica heeft verscheidene keren benadrukt dat hij niet van plan is Milosevic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal. De president zou wel kunnen accepteren dat Joegoslavië en het Tribunaal gezamenlijk oorlogsmisdadigers berechten, maar dit idee is door het Tribunaal van de hand gewezen.

Recent noemde Kostunica het Joegoslavië-Tribunaal een 'meer politiek dan juridische instituut'. Verscheidene Joegoslavische hoogwaardigheidsbekleders hebben de afgelopen weken echter gezegd dat Milosevic en zijn kompanen wel berecht zullen worden, maar dan in Servië zelf.

Gisteren ontstond er enige onrust in Belgrado na berichten dat de vrouw van Milosevic, Mirjana, het land illegaal zou hebben verlaten. Zij zou door ambtenaren die loyaal zijn gebleven aan het oude regime met een vals paspoort op het vliegtuig naar Moskou zijn gezet.

De Servische Democratische Partij, de grootste partij in de nieuwe regering, eiste gisteren dat de ambtenaren berecht worden die verantwoordelijk zouden zijn voor het vertrek van Mirjana Milosevic.

Mirjana was de naaste adviseur van haar man en leidt de uiterst linkse JUL-partij. De zoon van het echtpaar Milosevic vluchtte vlak na de machtswisseling naar Moskou. Hij zou daar verblijven bij familie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig