BRUSSEL _ Binnenlandse Zaken heeft in Bulgarije een twintigtal 'reisbureau's' in kaart gebracht die tegen betaling van tienduizenden Belgische franken kandidaat-uitwijkelingen willen helpen naar België te gaan. Dit staat in een rapport aan minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne die de redactie van de zondagseditie van La Dernière Heure heeft kunnen inkijken.
Een onderzoekster van Binnenlandse Zaken stootte op een 'Bulgaarse mafia' in verband met de emigratie naar België. Die functioneert met medeplichtigen op enkele ambassades in Sofia, in het bijzonder van Duitsland, Frankrijk en Italië.

Niet minder dan negentien 'reisbureau's' gaan er openlijk prat op dat zij emigranten willen helpen om in België politie asiel te komen aanvragen. Het tarief kan oplopen tot 37.000 frank, met daarbovenop gemiddeld 20.000 frank commissie voor het traject, aldus de krant. Elk 'reisbureau' zorgt voor een visum waardoor de mensen legaal de Schengenruimte (waartoe België behoort) binnen kunnen. Die visa zijn dikwijls door de Franse en Italiaanse ambassade afgeleverd.

Het rapport vermoedt sterk dat er uitgebreide contacten zijn tussen Bulgaars personeel van die ambassades en de 'reisbureau's'. La Dernière Heure wijst erop dat België alleen al 42 procent van de Bulgaarse inwijkelingen in 1999 heeft aangetrokken. Vorig jaar hebben meer dan 1.500 Bulgaren politiek asiel in België aangevraagd om - de ondertussen afgeschafte - financiële steun te kunnen genieten. Sinds 1996 hebben slechts vijf Bulgaren het statuut van politiek vluchtelingen bekomen.

Duquesne heeft in november te Sofia de autoriteiten verzocht de georganiseerde misdaad te bestrijden en de migratie naar België af te remmen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig