PARIJS - Arianespace, de uitbater van de Ariane-raket, heeft het jaar 2000 naar verwachting met een verlies van zowat acht miljard frank afgesloten. Dit heeft directeur-generaal Jean-Marie Luton bekendgemaakt. Niettemin sleepte het lanceerbedrijf de helft van alle contracten voor commerciële satellieten in de wacht.
Arianespace, waarin de Belgische industrie voor 4,17 procent participeert, lanceerde vorig jaar twaalf Arianes. Sinds de mislukte maidenvlucht van de Ariane-5 in juni 1996 is geen enkele lancering fout gelopen.

Ariane-raketten brachten vorig jaar zestien satellieten in de ruimte, voor een record totaalgewicht van meer dan vijftig ton. Dit alles terwijl de Ariane midden het jaar vier maanden niet kon vliegen omdat de voorbestemde satellieten niet klaar waren.

Dit alles genereerde ongeveer 44 miljard frank aan inkomsten. Doch Arianespace verwacht een verlies van zowat acht miljard frank te moeten boeken.

Luton schrijft het verlies aan een reeks redenen toe. De firma lanceert nog steeds Ariane-5 draagraketten uit het eerste - vijf jaar geleden - bij de industrie bestelde lot, terwijl ondertussen de productiekosten voor de superraket gedaald zijn. Door het meer en meer inzetten van de Ariane-5 wordt de Ariane-4 minder gebruikt voor dubbele lanceringen, gezien het gewicht van de satellieten alsmaar toeneemt en het huidige werkpaard van de Europese ruimtevaart 'slechts' zowat 4,9 ton kan meenemen. Voorts resulteert het gelijktijdig inzetten van beide types draagraketten in hogere uitbatingskosten en wegen zware investeringen in onder andere de productie en infrastructuur op de basis Kourou op de inkomsten.

Luton zei er alles aan te doen om dit jaar een break-even te bekomen, onder andere door het drukken van de productie-en uitbatingskosten. Hij rekent ook op 'blijvende steun' van de Europese regeringen voor ontwikkelingsprogramma's en de financiering van de lanceerbasis in Frans-Guyana.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig