SAN SALVADOR _ Verscheidene landen in Midden-Amerika zijn gisteren getroffen door een krachtige aardbeving. Daarbij vielen volgens het Rode Kruis 136 doden in El Salvador en verschillende slachtoffers in buurlanden Honduras en Guatemala. Er zijn ook 1200 mensen vermist.
Er werden volgens het Rode Kruis ook honderden gewonden geteld. In Las Colinas, een buitenwijk van San Salvador, werden ruim 260 mensen bedolven onder puin als gevolg van de aardbeving, 10 mensen lieten er het leven.

De beving had een kracht van ongeveer 7,9 op de schaal van Richter. Zeer veel gebouwen raakten beschadigd. De aardbeving begon rond 11.30 uur lokale tijd en was te voelen in El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Honduras, Costa Rica en Mexico. Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis vielen er in El Salvador 10 doden in de hoofdstad San Salvador, 4 in Santa Ana en één persoon liet het leven in Zacatecoluca. In Comasagua, op 30 km van de hoofdstad vielen er 25 doden bij een grondverschuiving.

Een algemene stroompanne en storingen in de telefoonlijnen maakten communicatie erg moeilijk. President Salvador Francisco Flores riep de noodtoestand uit in El Salvador om zo onmiddellijk de nodige hulpdiensten op de been te kunnen brengen. Hij vroeg de bevolking ook zich niet te verplaatsen.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens het Observatorium voor Bodemwetenschap in Straatsburg op 14,53 graden noorderbreedte en 90,2 graden westerlengte. De Salvadoraanse autoriteiten situeren het epicentrum op 50 km van het strand van Los Blancos, aan de Pacific. Het is de zwaarste aardbeving in Centraal-Amerika sinds twintig jaar.

De president van El Salvador heeft vandaag om internationale hulp gevraagd. De VS hebben al hulp toegezegd voor El Salvador. Een Amerikaanse hulporganisatie zal dekens en medische pakketten sturen zo gauw de luchthaven in de hoofdstad San Salvador terug geopend is. De noodhulpgoederen liggen momenteel in Miami. Vanuit Guatemala zijn onmiddellijk bergingsploegen naar het buurland vertrokken. Taiwan stuurt zondag specialisten naar El Salvador en noodhulp ter waarde van 200.000 dollar.

In 1986 deed zich in San Salvador ook een zware aardbeving voor, die 1400 mensen het leven kostte. Een Salvadoraanse krant kopte vandaag ,,Mijn God, alweer.' De beving van 1986 was heviger, maar korter dan de dertig seconden die de laatste aardbeving aanhield.

België beschikt over geen ambassade in El Salvador. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel heeft de bevoegde posten in Mexico-stad en de Costaricaanse hoofdstad San José om inlichtingen gevraagd in verband met eventuele Belgische slachtoffers. Bij BZ is totnogtoe geen informatie daarover binnengelopen, aldus een door het persagentschap belga gecontacteerde woordvoerder.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig