Johann Sebastian Bach is de absolute alleenheerser van Klara's jaarlijkse Top 75 van de klassieke muziek. Bach voert dit jaar de topdrie aan met liefst twee fragmenten uit de ‘Mattheuspassie’ en de prelude uit de Eerste Cellosuite.
In de Top 75 van Klara, samengesteld door de luisteraard die hun topvijf doormailden, is Bach recordhouder met acht noteringen, vóór Mozart met zeven en Beethoven met zes werken.

Het succes van Bach is niet verrassend, zegt Klara-producer Bart Stouten in het Canvas-programma Phara: 'Bach is uniek in wat hij gedaan heeft. Hij heeft een paar seconden, één maat, nodig om te raken. Hij weet gevoel en verstand subliem te verweven'.

Klara's Top 75 van de klassiek muziek:

1. Johann Sebastian Bach: Mattheuspassie BWV 244 - Wir setzen uns mit Tränen nieder
2. Johann Sebastian Bach: Suite voor cello solo BWV 1007 - prelude
3. Johann Sebastian Bach: Mattheuspassie BWV 244- Erbarme dich
4. Giovanni Battista Pergolesi: Stabat mater
5. Gregorio Allegri: Miserere
6. Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem - Lacrimosa
7. Ludwig van Beethoven: Pianoconcerto nr. 5 'Keizersconcerto' - Allegro
8. Wolfgang Amadeus Mozart: Klarinetconcerto - Adagio
9. Henry Purcell: Dido and Aenaes - When I am laid in earth
10. Gabriel Fauré: Requiem op. 48 - Pie Jesu Evita Nossent en Thomas Vanderveken presenteren op zaterdag 13 december de vierde editie van Klara's Top 75 van de klassieke muziek. De luisteraars stelden die lijst mee samen met hun persoonlijke top 5 via klara.be. Dubbel zoveel luisteraars als tijdens de vorige edities reageerden. Maar dat kon Johann Sebastian Bach niet van de topposities houden. Dit jaar voert hij de top 3 aan met liefst twee fragmenten uit de ‘Mattheuspassie’ en de prelude uit de Eerste Cellosuite. Bach is populairder dan ooit, Klara wijdt een marathon aan hem tijdens de eindejaarsperiode. Zaterdag 13 december draaien Evita Nossent en Thomas Vanderveken van 7 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avonds de muziek die de Klara-luisteraar het liefst hoort: de Top 75 van de klassieke muziek, de enige echte megahitlijst aller tijden, mét interessante nieuwkomers, opvallende stijgers, en jammerlijke dalers. Zal het hen lukken om zonder dipje 12 uur lang in de ether te zijn? 3423 luisteraars hebben dit jaar hun top 5 doorgegeven. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als de vorige edities. Er werden dus liefst 17.115 stemmen uitgebracht. En dat heeft toch wat verschuivingen teweeg gebracht.... Niet in de top 10 waar Johann Sebastian Bach en vooral dan zijn ‘Mattheuspassie’ ook dit jaar weer de topposities bezet. Bach is recordhouder met 8 noteringen in de volledige Top 75, vóór Mozart met 7 en Beethoven met 6 werken. Dat succes van Bach is niet verrassend. Klara-producer Bart Stouten verklaarde dat gisteravond als volgt bij Phara op Canvas: "Bach is uniek in wat hij gedaan heeft. Hij heeft een paar seconden, één maat, nodig om te raken. Hij weet gevoel en verstand subliem te verweven". Tijdens de eindejaarsperiode diept Klara deze populariteit uit met een heuse Bachmarathon. Meer hierover verneemt u tijdens de persconferentie van ‘Klara in het Paleis’ nu woensdag 17 december in het Brusselse PSK. Maar eerst die andere marathon: tijdens de Top 75-uitzending zaterdag delen Evita en Thomas de prijzen uit, praten met luisteraars over hun keuze en laten alle reacties aan bod komen. Reageren kan tijdens de uitzending via top75@klara.be.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in