BRUSSEL - "Een misplaatste grap", zo bestempelt Didier Seeuws, woordvoerder van premier Guy Verhofstadt de RTBF-uitzending waarin werd aangekondigd dat Vlaanderen woensdag de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Het ging om een nepuitzending van de Franstalige omroep.
"Het is de taak van de openbare omroep om de mensen op een juiste manier te informeren, niet om verwarring te zaaien. De RTBF heeft in de eerste helft van de uitzending laten uitschijnen dat het om echte feiten ging en de omroep heeft zo verwarring gezaaid", aldus Seeuws, die de uitzending afdoet als "een misplaatste grap die getuigt van slechte smaak".

"We worden hier op de telefooncentrale overspoeld met telefoontjes van mensen die in verwarring of paniek zijn. Le Monde heeft al gebeld en de Amerikaanse zender CNBC zou de info al hebben overgenomen als een echt feit", aldus nog de woordvoerder van de premier.

Tijdens de uitzending, die werd voorgesteld als een speciaal live-verslag aangevuld met archiefbeelden en politieke reacties, werd onder meer gemeld dat koning Albert II het land verlaten zou hebben om zijn onvrede te tonen over deze "unilaterale beslissing" van Vlaanderen.

Lambert: Felicitaties voor RTBF

Spirit-voorzitter Geert Lambert feliciteert de RTBF met zijn ,,satirische nepuitzending'' van woensdagavond. ,,Ik heb geen spijt van mijn deelname'', aldus Lambert.

De Spirit-voorzitter verbaast zich over de heftigheid van de politieke reacties. ,,Dat zowel Yves Leterme, Geert Bourgeois, Elio Di Rupo, André Flahaut als Guy Verhofstadt woorden te kort komen om de uitzending te veroordelen, bewijst dat de satirische uitzending de juiste snaar heeft geraakt en voldoende evenwichtig was.''

Bourgeois: ,,Perfide politieke strategie''

De woordvoerder van Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) ziet in de RTBF-uitzending twee problemen: dat van de geloofwaardigheid van de RTBF en van de objectiviteit van de openbare omroep.

Volgens Weyts stelt er zich een probleem naar de credibiliteit van de RTBF. ,,En het spreekt voor zich dat dit afstraalt op andere media, niet alleen in het Franstalige landsgedeelte. Het is 1 april niet'', luidt het.

Omdat volgens Bourgeois' woordvoerder hier ,,de facto een politieke boodschap wordt gebracht'', stelt er zich ook een probleem rond de objectiviteit. ,,Men creëert hier een klimaat waarbij legitieme Vlaamse eisen inzake staatshervorming worden afgeschilderd als leidende tot de apocalyps. Men creëert een sfeer van bangmakerij en mobilisering'', aldus Weyts, die nog de woorden ,,perfide politieke strategie'' in de mind neemt.

De woordvoerder draait de logica om. ,,Wat als de VRT een fictieve reportage zou uitzenden waarbij de Vlaamse onafhankelijkheid wordt afgeschilderd als een weldaad? Ik denk dat de Franstaligen moord en brand zouden schreeuwen'', besluit Weyts.

Vandeurzen: ,,Draagt niet bij tot een sereen debat''

Volgens CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen draagt de nepuitzending van de RTBF niet bij tot het sereen democratisch debat dat noodzakelijk is over nieuwe stappen in de staatshervorming. ,,Het debat over nieuwe stappen in de staatshervorming vereist een open, sereen en democratische sfeer. Respect voor de instellingen en grondwet zijn hierbij het uitgangspunt. Dit is ook het kader van onze kartelafspraken met de N-VA. Wie iets anders insinueert, heeft duidelijk politieke doeleinden'', stelt Vandeurzen.

De bijdrage van de RTBF draagt daar volgens de partijvoorzitter niet toe bij. ,,De vraag is niet of de trams in Tervuren zullen stoppen, het debat dat CD&V wil is: hoe maken we Vlaanderen, Wallonië en Brussel sterker om een zorg op maat uit te bouwen, om de jobs veilig te stellen, bedrijven aan te trekken, om het verkeer veilig te laten lopen, om de overheidsfinanciën correct te organiseren, enzovoort.''

Guy Vanhengel: ,,Verdienste van intellectuele denkoefening''

De Brusselse minister Guy Vanhengel vindt dat de uitzending van de RTBF de verdienste heeft de intellectuele denkoefening te maken over de gevolgen van een splitsing van België.

,,Heel veel Vlaamse politici en partijen dwepen voortdurend met het verhaal over een onafhankelijk Vlaanderen. Niemand staat nog stil bij de praktische gevolgen die de splitsing zou kunnen hebben. En helemaal niemand denkt daarbij aan de positie van Brussel. Daarom heb ik deelgenomen aan de RTBF-uitzending'', stelt Vanhengel.

De VLD-minister heeft de indruk dat politici nogal lichtzinnig omspringen met een scheidingsscenario. ,,Ik zou het een kapitale fout vinden. Ik wil de Brusselse stem laten horen, die meestal over het hoofd wordt gezien.''

Pol Deltour: ,,Zeer betreurenswaardig''

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van beroepsJournalisten (VVJ), reageerde donderdagochtend op de VRT-radio sterk afwijzend op het nepjournaal van woensdagavond op de RTBF over de onafhankelijkheid van Vlaanderen.

,,Ik denk in het algemeen dat het zeer betreurenswaardig is dat journalisten worden ingeschakeld in dergelijke fictieve projecten'', luidde het. ,,Ik vrees dat dit de geloofwaardigheid van de betrokken nieuwsredactie geen goed doet, en ook de beroepsgroep in het algemeen niet ten goede komt''.

Volgens Deltour moeten journalisten nieuws en correcte informatie brengen. ,,Ze laten zich best niet onder druk zetten door hiërarchieën in het kader van fictieve projecten die bovendien dan nog een uitgesproken politiek karakter hebben'', aldus nog de nationaal secretaris van de VVJ op de VRT-radio.

Leterme: ,,Karikatuur''

Ook Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) reageerde donderdagochtend scherp op het nepjournaal van woensdagavond op de RTBF over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. ,,Men maakt een karikatuur van een aantal Vlaamse eisen'', zei Leterme op de VRT-radio.

Leterme ziet een politiek spel dat een goed debat over de toekomst van België onmogelijk maakt. ,,Dit is een zeer bedenkelijke methode om zogezegd het debat aan te wakkeren. Dit is gewoon sensatie zoeken. Men maakt een karikatuur van een aantal Vlaamse eisen, en ik zie daar ook duidelijk politieke bedoelingen achter'', aldus de Vlaamse minister-president.

,,Dit is niet meer ernstig. Dit zijn methodes die een goed democratisch functionerende samenleving onwaardig zijn'', aldus nog Leterme op de VRT-radio.

Dewinter: ,, Neus op de realitiet''

Filip Dewinter, fractievoorzitter van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, reageert donderdag in een persbericht positief op de nepreportage van de RTBF over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. ,,De reportage heeft de onafhankelijkheid van Vlaanderen en Wallonië bespreekbaar gemaakt', zegt hij.

Dewinter werkte bewust mee aan de docufictie van de Waalse zender. Vooraf was met de RTBF-journalisten afgesproken om het hele project geheim te houden om zo een maximaal schokeffect te bekomen.

,,Dankzij de reportage beseft nu iedere Waal - inclusief Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx - dat Vlaamse onafhankelijkheid geen romantische utopie of wensdroom is, maar een realistisch scenario dat onafwendbaar wordt indien Wallonië niet bereid is om toe te geven aan een aantal essentiële Vlaamse eisen zoals een eigen fiscaliteit, de splitsing van de sociale zekerheid en verregaande autonomie voor Vlaanderen en Wallonië'', zegt Dewinter.

Volgens de Vlaams Belang-politicus drukt de reportage de Walen met de neus op de realiteit. ,,Vlaamse onafhankelijkheid kan en moet wanneer Vlaanderen dat wil en indien de politieke wil in Vlaanderen aanwezig is'', luidt het nog.

De Wever: ,,Met veel genoegen gekeken

De N-VA stelt donderdag "met veel genoegen" gekeken te hebben naar het nepjournaal van woensdagavond op de RTBF over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. "Helaas ging het maar om een nepuitzending...", zegt voorzitter Bart De Wever.

"Toch is de N-VA ervan overtuigd dat de onafhankelijkheid van Vlaanderen én Wallonië dag na dag dichterbij komt. Ons politiek streven staat in elk geval elke dag opnieuw in het teken van het bereiken van dat staatkundig einddoel", luidt het nog in een persmededeling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig