Nederlander wint Groot Dictee
Frank Wollrabe, een bankier uit Utrecht, verneemt dat hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen heeft. Foto: © Wouter Van Vooren
DEN HAAG - ,,Twee jaar geleden deed een Vlaming het al voor, maar nu is het de beurt aan een Nederlander. Frans Wollrabe uit Utrecht wint het 15de Groot Dictee der Nederlandse Taal met nul fouten'', declameerde juryvoorzitter Henk Vonhoff. VRT-nieuwsanker, en voormalig De Standaard-redactrice, Annelies Van Herck was de beste 'prominente' met 12 fouten.

,,Cijfers worden vaak gebruikt zoals een lantaarnpaal door een dronkenman: wel ter ondersteuning, niet ter verlichting.'' Met deze onvergetelijke oneliner relativeerde de juryvoorzitter de statistieken. Bijna alle Vlaamse deelnemers zaten onder het gemiddelde van 25 fouten. De lezers van De Standaard lieten een gemiddelde van slechts 12 fouten noteren: een onwaarschijnlijk resultaat voor deze alweer aartsmoeilijke tekst. Met opmerkelijke prestaties van Johan Santy uit Kortrijk (4 fouten), Marie Bex uit Kessel-Lo, Hilde Schockaert uit Aalst en Inge Wanier uit Assebroek (10 fouten) en Rik De Mulder uit Ninove (11 fouten).

Voor de jubileumuitgave waren Remco Campert en Jan Mulder ingehuurd als gastauteurs. Ze lazen aan het begin van de proef zelf hun exorbitante tekst, met in de hoofdrol onder anderen de niet met name genoemde Nederlandse premier Jan Peter Balkenende.

(lp)