BAGDAD - Acht naaste getrouwen van de Iraakse ex-president Saddam Hussein die in Irak gevangen worden gehouden, hebben het afgelopen weekeinde een hongerstaking gehouden om kracht bij te zetten aan hun eis dat het Internationale Rode Kruis ze in hun gevangenis bezoekt. Een Amerikaanse legerwoordvoerder heeft dat vandaag bekendgemaakt. De woordvoerder zei dat zij inmiddels weer eten en benadrukte dat Saddam geen voedsel heeft geweigerd.
Een advocaat van Saddam in Frankrijk, Emmanuel Ludot, zei echter dat niet geheel duidelijk is of Saddam tot de hongerstakers had behoord of behoort, en eiste een onmiddellijk bezoek van het Rode Kruis aan zijn cliënt. Ludot zei dat het gezien de berichtgeving nodig is dat Saddams gezondheid van onafhankelijke zijde wordt gecontroleerd.

Zondag maakte een Iraakse advocaat van voormalig vice-premier Tariq Aziz, Izzat Aref, bekend dat enkele gevangenen uit protest tegen hun gevangenschap in hongerstaking waren gegaan. Volgens Aref ging het er om dat de gedetineerden de rechtmatigheid van hun detentie en proces niet erkennen.

Volgens de legerwoordvoerder hadden acht gevangenen zaterdag voedsel geweigerd, maar hadden zij wel gedronken en snacks gegeten. Hij zei dat zij bezoek van het Rode Kruis hadden geëist en voegde hieraan toe dat deze organisatie de gevangenen ,,geregeld'' bezoekt.

Het was maandag precies een jaar geleden dat Saddam gevangen werd genomen, maar het was onmogelijk te zeggen of het protest daarmee verband hield. De Amerikaanse autoriteiten weigeren te zeggen waar de gedetineerden worden vastgehouden. Aangenomen wordt dat dit gebeurt op een locatie bij het internationale vliegveld van Bagdad, ten westen van de hoofdstad.

Saddam en elf van zijn vroegere getrouwen zijn in juli in staat van beschuldiging gesteld. Er is sindsdien van Amerikaanse of Iraakse officiële zijde weinig over hen meegedeeld en het is onbekend wanneer de processen beginnen.

Saddams advocaten beschuldigden de Amerikaanse en de Iraakse autoriteiten zondag van wederrechtelijke vrijheidsberoving. In een verklaring die ze uitgaven in Jordanië somden zij de mensenrechtenconventies op die de Verenigde Staten zouden hebben geschonden.