KINSHASA - In de Congolese provincie Noord-Kivu zijn sedert enkele dagen gevechten aan de gang tussen het Congolese leger en ,,(Congolese) troepen die gesteund worden door de Rwandezen en Rwandese elementen''. Dat heeft de Congolese minister van Defensie, Jean-Pierre Ondekane, bevestigd. Hij maakt gewag van een ,,onaanvaardbare schending'' van de grenzen van de Democratische Republiek Congo.
,,De inlichtingen waarover wij beschikken, maken gewag van de aanwezigheid van elementen van het Rwandese regeringsleger en van gevechten in Kanyabayonga in Noord-Kivu'', bevestigde Ondekane vandaag in Kinshasa.

Muitende soldaten meldden intussen aan het Franse persbureau AFP dat er bij gevechten tussen het reguliere Congolese leger en muitende soldaten in Kanyabayonga minstens twaalf soldaten van het reguliere leger gesneuveld zijn. De muitende soldaten zouden het centrum van de stad controleren.

Ondekane is lid van de Rassemblement congolais pour la Démocratie (RCD), een voormalige rebellenbeweging die in de oorlogsjaren aan de zijde van Rwanda vocht. De rebellenbeweging hervormde zich echter tot een politieke partij die momenteel deel uitmaakt van de overgangsregering die Congo moet voorbereiden op verkiezingen.

Volgens Ondekane proberen de vijandige troepen met de steun van het Rwandese regeringsleger de ontplooiing van Congolese militaire versterkingen te verhinderen. De Congolese soldaten werden onlangs naar Noord-Kivu gestuurd met een dubbele opdracht: het stoppen van de interventies van het Rwandese leger op Congolees grondgebied en de ontwapening van ,,negatieve krachten'' in het oosten van Congo.

In Oost-Congo zaaien het voormalige Rwandese regeringsleger FAR en Interahamwe-milities reeds jaren dood en vernieling. Sinds de Rwandese genocide van 1994 gebruiken die gewapende groepen het oosten van de voormalige Belgische kolonie als uitvalsbasis voor de strijd tegen het tutsi-regime in Kigali.