WENEN - De Verenigde Staten willen niet dat Mohammed El Baradei een nieuwe ambtstermijn doet als hoofd van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Volgens The Washington Post hebben de VS de telefoon van El Baradei afgeluisterd, in de hoop iets compromitterend te ontdekken en zo de herverkiezing van El Baradei te verhinderen.

Volgens de bronnen van de krant hebben de telefoontaps niets opgeleverd.

Washington zit onder meer verveeld met een opmerking die El Baradei maakte tijdens een interview met de Spaanse krant El Pais. Daarin zei hij dat er ,,geen concreet bewijs bestond dat Iran zijn nucleair programma had gestuurd in de richting van de productie van atoomwapens''. De VS willen niet dat deze verdenking wordt uitgesloten tijdens de onderhandelingen met Teheran.

Binnenkort eindigt de tweede termijn van El Baradei, en de directeur-generaal van het IAEA wordt overal geprezen als talentvol en voorzichtig diplomaat. Om in 2005 opnieuw benoemd te worden voor een volgende termijn, heeft hij de steun nodig van tweederde van de 35 naties tellende Board of Governors van het IAEA.

De Verenigde Staten zouden daarom dus meer dan één derde van de leden moeten kunnen overtuigen om een ’stem van wantrouwen’ te geven. Dat zou misschien kunnen als er een sterke alternatieve kandidaat komt, maar tot nu toe heeft nog niemand publiekelijk gezegd dat hij het wil opnemen tegen de 62-jarige Egyptenaar.

In september riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Colin Powell, de IAEA-leider op om een niet-bindende Genève-overeenkomst op te merken en na te leven en zichzelf een maximum van twee termijnen op te leggen. Dat betekent dat El Baradei volgend jaar met pensioen zou moeten gaan. De IAEA-directeur-generaal liet echter al weten dat hij, met toestemming van de Board of Governors, graag nog een termijn van vier jaar zou willen vervullen.