Zaak Alzheimer bekroond in Italië
Jan Decleir als Angelo Ledda: te handig?
BRUSSEL - De Belgische film De Zaak Alzheimer van regisseur Erik Van Looy heeft afgelopen weekend op het Italiaanse Courmayeur Noir in Festival de Black Lion voor Beste Film gewonnen. Jan Decleir kreeg de Napapijri Award voor Beste Acteur. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vandaag.
Het Courmayeur Noir in Festival haalt jaarlijks de beste thrillers en films noirs naar Italië. Koen De Bouw leidde de Italiaanse première van De Zaak Alzheimer in. Hij mocht ook de prijzen in ontvangst nemen tijdens de slotceremonie.

De festivaljury prees de film voor zijn ,,uitzonderlijke realisatie en vermenging van cinema, schrijven, montage, acteren en meesterlijke uitbeeldingskracht van de regisseur''.

De Zaak Alzheimer, die vanaf woensdag als miniserie te zien is op TV1, werd geselecteerd als Belgische inzending voor de Oscars, in de categorie niet-Engelstalige film. De bekendmaking van de nominaties gebeurt op 25 januari.

Afgelopen weekend viel de prent naast de prijzen op de European Film Awards in Barcelona. Hij was genomineerd in de categorie voor beste soundtrack.