Ontslag Portugese regering aanvaard
Pedro Santana Lopes Foto: reuters
LISSABON - Premier Pedro Santana Lopes van Portugal heeft maandag formeel het ontslag van zijn kabinet ingediend bij president Jorge Sampaio. De president heeft het ontslag aanvaard, luidde het in een korte verklaring.

Santana Lopes zei dat hij zich, hoewel hij zal aanblijven als ontslagnemend premier, niet langer als Portugals regeringsleider beschouwt en zegde om die reden een voor vandaag geplande ontmoeting met de Franse premier Jean-Pierre Raffarin af. Multilaterale vergaderingen, zoals de Europese top, zal hij wel bijwonen.

Vrijdag besloot president Sampaio om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Hij zei in te grijpen vanwege een ,,ernstige geloofwaardigheids- en stabiliteitscrisis'' in de regering.

Santana Lopes, een voormalige burgemeester van Lissabon, volgde vier maanden geleden Manuel Barroso op toen die voorzitter werd van de Europese Commissie. De oppositie riep meteen al om nieuwe verkiezingen, maar dat wees Sampaio toen van de hand. De regering van Santana Lopes werd echter van het begin af aan achtervolgd door incidenten. Het schooljaar moest worden uitgesteld omdat het ministerie van Onderwijs te laat was met de benoeming van leraren; Santana Lopes kreeg het openlijk met de minister van Financiën aan de stok over belastingverlagingen; en de pers viel over de regering heen omdat die zou proberen haar critici de mond te snoeren.

De politieke problemen maken een krachtig optreden tegen de economische malaise in Portugal voorlopig onmogelijk. Qua bruto binnenlands product loopt Portugal achter bij nieuwe EU-lidstaten als Slovenië en Cyprus. De in 2002 aangetreden conservatieve regering had een pakket pijnlijke en onpopulaire hervormingen in petto dat daar verbetering in moest brengen. Als de regering tot 20 februari was aangebleven, had zij een deel daarvan nog kunnen doorvoeren. Nu komt de begroting voor 2005, die al door het parlement is goedgekeurd, op losse schroeven te staan.