LEVERKUSEN - Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer verkoopt zijn bloedplasma-afdeling aan de Amerikaanse investeringsgroepen Cerberus Capital Management en Ampersand Ventures, voor zo’n 590 miljoen dollar. Dat maakte Bayer in Leverkusen bekend.

De mededingingsautoriteiten moeten de transactie wel nog goedkeuren. Naar verwachting zal de deal in de eerste helft van volgend jaar rond zijn.

De verkoop van de afdelig bloedplasma maakt deel uit van de heroriëntering van Bayers gezondheidsafdeling (HealthCare). De Duitse chemiereus wil zich in de toekomst meer concentreren op vernieuwende geneesmiddelen voor mens en dier, en op hoogperformante diagnosesystemen.

De plasmaproducten vertegenwoordigden de eerste negen maanden een omzet van 481 miljoen euro. De overname omvat de producten, faciliteiten en het personeel in de bloedplasma-afdeling van Bayer. Het bloedstollingsmiddel Kogenate, gebruikt tegen hemofilie, blijft wel deel uitmaken van de portefeuille van het Duitse chemieconcern.

De overname gebeurt voor het grootste gedeelte in cash. Daarnaast krijgt Bayer een belang van 10 procent in de nieuwe onderneming NPS Biotherapeutics, een dochter van Cerberus en Ampersand.