Oppositiekandidaat wint Roemeense presidentsverkiezingen (update)
Foto: © epa
BOEKAREST - Oppositiekandidaat en burgemeester van Boekarest Traian Basescu heeft in Roemenië de presidentsverkiezingen gewonnen. Met ruim 98 procent van de uitgebrachte stemmen geteld, stond Basescu op 51,23 procent tegen 48,77 procent voor Nastase, een niet meer te overbruggen verschil. De einduitslag wordt later vandaag verwacht.
Zijn tegenkandidaat, uittredend premier Adrian Nastase, heeft zijn nederlaag inmiddels toegegeven. ,,Het is de beslissing van het Roemeense volk en die respecteer ik'', zei Nastase. Hij zei Basescu in een persoonlijk telefoongesprek geluk te hebben gewenst.

Basescu (53) moet Roemenië klaarstomen voor het lidmaatschap van de Europese Unie per 1 januari 2007. Hij heeft de kiezers economische hervormingen, lagere belastingen en bestrijding van corruptie beloofd. Basescu is ook voor sociale hervormingen en heeft zich uitgesproken voor meer rechten voor homoseksuelen - een standpunt dat hem op zware kritiek van de orthodoxe kerk is komen te staan.

Exit-polls lieten zondagavond nog een nek-aan-nekrace zien met de helft van de stemmen voor zowel Nastase van de Sociaal-Democratische Partij (SPD) als Basescu van de centrum-cechtse Alliantie (DA).

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde premier Nastasede de meeste stemmen (37%).