,,Nasa-baas wil opstappen''
Foto: © Nasa
WASHINGTON - Sean O'Keefe zou deze week bekendmaken dat hij na drie jaar wil opstappen als hoofd van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa. Dat melden Amerikaanse media.

Volgens de krant Orlando Sentinel zou O'Keefe de Universiteit van Louisiana in Baton Rouge willen leiden en zou hij daarom bekendmaken ontslag te nemen als hoofd van de Nasa. Het blad baseerde zich op uitspraken van het Republikeinse Congreslid Dave Weldon.

De eveneens doorgaans goed ingelichte krant Florida Today meldde dat O'Keefe zelf had verteld de academische functie te ambiëren, en voegde eraan toe dat het Witte Huis het ontslag vandaag nog zou bekendmaken.

Een woordvoerder van de Nasa kon het bericht bevestigen noch ontkennen.

Wanneer de administrateur precies zijn functie zou neerleggen, is nog onduidelijk. Gespecialiseerde internetsites verwachten dat dit niet zou gebeuren vooraleer in mei of juni het shuttleprogramma herneemt met de lancering van Discovery naar het ISS.

De 48-jarige O'Keefe werd in december 2001 de grote baas van de Nasa, als opvolger van Daniel Goldin. Hij maakte woelige tijden mee bij het Amerikaanse ruimtevaartbureau, in het bijzonder door het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia begin vorig jaar, de daaropvolgende heroriëntatie van het Amerikaanse ruimtevaartbeleid en de budgettaire strijd die daarmee gepaard gaat.