Zarqawi eist aanslag in Groene Zone Bagdad op
Foto: ap
BAGDAD - Bij een zelfmoordaanslag voor een controlepost bij de toegang tot de Groene Zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag zeker dertien mensen gedood en vijftien gewond geraakt. Dat hebben het Amerikaanse leger en een ziekenhuisarts gezegd. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door Al-Qaeda in Irak, de organisatie van de in Irak opererende Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi.
Een politiewoordvoerder zei dat een auto die bij de westelijke toegang in de rij stond was ontploft. Vijftien andere auto’s werden door de explosie vernield. In de Groene Zone zijn de regering en buitenlandse ambassades gevestigd. Kort na de zelfmoordaanslag werden in het centrum van Bagdad drie explosies gehoord.

In Mishahda, veertig kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen maandag bij een aanval van opstandelingen op een Iraakse legerpatrouille drie soldaten om het leven en raakten er drie gewond. De aanvallers wisten te ontkomen.

In Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hoessein, kwam vandaag een onder de auto van een officier van de Nationale Garde verstopte bom voortijdig tot ontploffing, waardoor de moeder van de man gewond raakte.

In het naburige Samarra kwam een 9-jarige jongen om het leven bij gevechten tussen opstandelingen en Amerikaanse en Iraakse troepen.

In de noordelijke stad Kirkuk kwam maandag een voorbijganger om het leven toen opstandelingen een Irakees onder vuur namen die als tolk werkte voor de Amerikaanse strijdkrachten. De tolk raakte zwaargewond, aldus de politie.

Op het Britse consulaat in de Zuid-Iraakse stad Basra werden zondagavond enkele mortiergranaten afgeschoten. Een woordvoerster van de Britse ambassade in Bagdad kon nog niets zeggen over de schade.