Sinds de moord op Theo van Gogh op 2 november zijn op verscheidene plaatsen in Nederland aanslagen gepleegd. Zowel moskeeën als kerken en scholen behoren tot de doelwitten. Het is niet van alle incidenten duidelijk of ze verband houden met de moord op de columnist/filmmaker en de daaropvolgende maatschappelijke onrust.

Hieronder volgt een overzicht van incidenten sinds de moord.

VRIJDAG 5 NOVEMBER: In een moskee in de Utrechtse wijk Zuilen woedt korte tijd brand. De moskee, die nog in aanbouw is, loopt behoorlijke rook- en roetschade op. Vermoedelijk gaat het om brandstichting met brandbare vloeistof.

ZONDAG 7 NOVEMBER: Medewerkers van het bestuur van de An Nasr-moskee in Huizen betrappen drie personen die terpentine, papier, wasbenzine en spiritus bij zich hadden. Een 19-jarige en 25-jarige verdachte zijn direct aan de politie overgedragen, de 26-jarige derde persoon werd later in Almere aangehouden.

ZONDAG 7 NOVEMBER: Achter een islamitisch gebedshuis aan de Archimedesstraat in Breda wordt isolatiemateriaal in brand gestoken. Het vuur is al uit als de brandweer arriveert.

ZONDAG 7 NOVEMBER: De Mevlana-moskee in Rotterdam-West raakt beschadigd, doordat een brandend pallet tegen de deur wordt gezet. In verband hiermee houdt de politie een 24-jarige man uit Capelle aan den IJssel aan als verdachte.

ZONDAG 7 NOVEMBER: In Rotterdam-Oost blijkt zondagochtend een moskee te zijn beplakt met tientallen A4-tjes. Op de pamfletten staan afbeeldingen van varkenskoppen en leuzen die beledigend zijn voor moslims.

ZONDAG 7 NOVEMBER: Het Euro- Mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO) wordt beklad met rode verf. De Stedelijk Marokkaanse Raad in Amsterdam doet aangifte.

MAANDAG 8 NOVEMBER: De politie laat weten dat ze een 21-jarige man uit IJsselstein heeft aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond molotovcocktails heeft gegooid naar een moskee. Moskeebezoekers blusten zelf de brandjes die daardoor op het parkeerterrein ontstonden.

MAANDAG 8 NOVEMBER: De gemeente Groningen maakt bekend dat zaterdag een moskee doelwit was van brandstichters. Dat werd met molotovcocktails geprobeerd. Een andere gebedsruimte werd beklad.

MAANDAG 8 NOVEMBER: Om ongeveer half vier ’s morgens vindt een explosie plaats in de islamitische school Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven. Er is veel materiële schade, maar geen sprake van persoonlijke ongelukken. Burgemeester Sakkers vermoedt een verband met de moord op Theo van Gogh, maar precieze oorzaak en motief zijn nog niet bekend. De daders zijn vooralsnog spoorloos.

MAANDAG 8 NOVEMBER: Bij twee kerken, in Utrecht en Amersfoort, wordt brand gesticht door brandbaar materiaal naar binnen te gooien. In het gebouw van de Amersfoortse Pinkstergemeente zou het om molotovcocktails gaan. Van de Triumfatorkerk in Utrecht is dat nog niet bekend.

DINSDAG 9 NOVEMBER: Bij het Marokkaans consulaat aan de Calandstraat in Rotterdam wordt in de nacht van maandag op dinsdag een zak met uitwerpselen naar binnen gegooid. Verder proberen onbekenden ’s nachts brand te stichten bij twee kerken in de stad.

DINSDAG 9 NOVEMBER: In de Islamitische Basisschool Bedir in Uden wordt brand gesticht. Ook staan er leuzen op het gebouw waarvan er een zou zijn: ’Theo R.I.P.’.

DINSDAG 9 NOVEMBER: Een onbekende islamitische groep dreigt met aanslagen in Nederland na een serie aanvallen op islamitische instellingen. Dat staat in een verklaring van de Islamitische Tawhid Brigades die op internet is geplaatst.

DINSDAG 9 NOVEMBER: Onbekenden stichten brand in de Pauluskerk in Boxmeer.

WOENSDAG 10 NOVEMBER: In de nacht van dinsdag op woensdag wordt brand gesticht bij de Sefaatmoskee in Heerenveen. De politie kan de twee brandhaartjes blussen. Een 25-jarige man uit Joure bekent later dat hij de brand heeft gesticht. De politie vindt rechtsextremistische posters en vlaggen in zijn huis.

WOENSDAG 10 NOVEMBER: In de katholieke Wethouder Van Eupenschool in Eindhoven brandt een klaslokaal uit. De brandweer vermoedt dat het om brandstichting gaat. Een brandend voorwerp zou naar binnen zijn gegooid.

WOENSDAG 10 NOVEMBER: De gereformeerde kerk aan het Breep[lein in Rotterdam is het doelwit van brandstichters. Twee onbekenden gooien molotovcocktails naar het kerkgebouw. Eentje belandt binnen in een vergaderruimte waar mensen aanwezig waren, maar ontbrandt niet. Niemand raakt gewond.

DONDERDAG 11 NOVEMBER: In de nacht van woensdag op donderdag bekladden onbekenden een moskee en het gemeentehuis in Veendam met racistische leuzen en tekens. Bij een moskee in Venray verijdelt de politie een poging tot brandstichting. Later houdt de politie twee mannen en een vrouw aan als verdachten van poging tot brandstichting.

ZATERDAG 13 NOVEMBER: Een houten moskee in de Limburgse plaats Helden gaat in vlammen op. Gelovigen die om 5.45 uur bij de moskee aankomen voor het ochtendgebed ontdekken de brand. Het gebouw moet als verloren worden beschouwd. Het is nog niet zeker dat het hier gaat om brandstichting.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig