HAVANA - Raul Castro, de Cubaanse vice-president en minister van Defensie, leidde vrijdag in Havana een plechtigheid ter ere van de Palestijnse leider Yasser Arafat, die donderdag overleed en vrijdag in Ramallah werd begraven.
De plechtigheid, die plaatsvond op het plein van de Revolutie, werd bijgewoond door regeringsleden, diplomatieke vertegenwoordigers, leiders van de communistische partij en Palestijnse studenten.

Een reusachtig portret van Yasser Arafat werd opgehangen aan het monument voor de Cubaanse nationale held José Marti. In het centrum van het plein wapperden ook heel wat Palestijnse vlaggen.

De Cubaanse parlementsvoorzitter Ricardo Alarcon en de Palestijnse ambassadeur in Havana, Imad Jada', groetten in hun toespraken de herinnering aan Yasser Arafat en zijn "revolutionaire strijd".

Fidel Castro was niet aanwezig op de huldigingsceremonie voor Arafat. De Cubaanse president onderging drie weken terug een chirurgische ingreep. In een condoleanceboodschap donderdag noemde Castro Arafat een intieme vriend.

Donderdagavond ondertekende Castro het rouwregister dat in Havana werd geopend. Hij schreef: "eeuwige eer en glorie aan de heroïsche strijder Yasser Arafat". "Niemand zal zijn naam kunnen schrappen uit de geschiedenis van grote strijders voor de vrijheid van de volkeren", voegde hij er aan toe.

De Cubaanse regering kondigde drie officiële dagen van rouw af en liet de vlaggen op heel het eiland halfstok hangen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig