Ruzie om lichaam Moeder Teresa
Foto: afp/belga
India is niet van plan om in te gaan op de vraag van de Albanese regering om het lichaam van Moeder Teresa terug te geven aan haar geboorteland. Momenteel ligt de zalig verklaarde katholieke zuster uit Albanië begraven in Kolkata (Calcutta), waar ze de congregatie van de Missionarissen van Naastenliefde stichtte.
'Moeder Teresa was een Indiase burger en ze rust in haar eigen land', verklaarde de woordvoerder van de Indiase minister van Buitenlandse Zaken. 'De vraag om haar lichaam over te brengen naar Albanië is helemaal niet aan de orde.'

De Albanese premier Sali Berisha zegt dat Tirana alles in het werk wil stellen om het lichaam van Moeder Teresa voor augustus 2010, wanneer ze honderd jaar geworden zou zijn, terug in haar geboorteland te krijgen. De communistische autoriteiten hebben Moeder Teresa lang de toegang tot Albanië, waar haar zieke moeder en zus woonden, ontzegd.

Moeder Teresa werd in 1910 als Agnes Gonxha Bojaxhiu in Skopje in wat nu Macedonië is geboren. In 1951 nam ze de Indiase nationaliteit aan. Armen en zieken in de sloppenwijken van Calcutta helpen was haar levensdoel. Toen ze in 1997 overleed, werd ze begraven in het moederhuis van haar congregatie in de hoofdstad van Bengalen.

De Orde van de Missionarissen van Naastenliefde is naar eigen zeggen niet op de hoogte van de Albanese vraag.